İnternet ikinci el otomobil pazarında satışlar düştü

Türkiye'de ikinci el binek ve hafif ticari araç online pazarında satışlar mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak 160 bin 811 adede ulaştı.

Geçtiğimiz ay ikinci el otomobil pazarında 411 bin 203 firmanın ilanı internet mecralarında yayınlandı. İlan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %26, bir önceki aya göre ise %17 arttı.

Mayıs ayında yayınlanan ilanların %39'u ile 160.811 araç satıldı. Satış hacimlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında azalma, bir önceki aya göre ise yüzde 2 oranında artış yaşandı.

FİYAT TRENDİ

Online ikinci el hafif ticari ve binek araç pazarında en çok satan 35 markanın 249 modeline ait 366 bin 170 ilanının ay içindeki fiyat değişimleri incelenerek gerçekleştirilen analize göre, hafif ticari araç perakende fiyatları Mayıs ayında ikinci el binek online binek ve hafif ticari araç pazarında bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,35 oranında düşüş yaşandığı görüldü.

Yılın başından mayıs sonuna kadar ikinci el piyasasında fiyatların %1,89 oranında arttığı gözlendi.

1326 Adet İKİNCİ EL ELEKTRİKLİ ARAÇ SATILDI

Motor tipine göre değerlendirildiğinde ise geçen ay pazarda en çok satılanlar 95.161 adetle dizel araçlar oldu.

Bunu 58 bin 938 adetle dizel, benzinli ve 4 bin 86 adetle benzinli otomobiller takip etti. Satılan hibrit otomobil sayısı 1.300, elektrikli otomobil sayısı ise 1.326 oldu. Mayıs 2023'te 710 adet ikinci el elektrikli otomobil satıldı.

Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın ilk 5 ayına göre toplam satışlar içerisinde dizel araçların payının %4,32 azaldığı, elektrikli araçların payının ise %105 arttığı görüldü.

ORTALAMA SATIŞ HIZI 48 GÜN OLDU

Online ikinci el pazarında araçların mayıs ayında ortalama satış hızı 48 gün olarak belirlendi. Fiat markalı araçlar ortalama 41 gün ile pazar ortalamasına göre 7 gün daha hızlı satıldı.

Mercedes-Benz ve BMW markalı araçlar 60 gün içinde en yavaş satılan araçlar oldu.

HER GÜN 450 BİNİN ÜZERİNDE KULLANILAN ARAÇ VERİLERİ ANALİZ EDİLİYOR

Makine öğrenimi, yapay zeka ve büyük verinin birleşiminden oluşan iş zekası seti Indicata, Türkiye online ikinci el araç pazarını tarayarak günlük 450 binin üzerinde ikinci el araç verisini analiz ediyor.

Raporda yer alan satış verileri, online pazarda ikinci el araç ticareti yapan 40 bini aşkın kurum ve kuruluşun ilanlarına dayanıyor. Bunlar arasında sahibinden, Arabam, Letgo ve VavaCars gibi ilan sitelerinin yanı sıra Leaseplan, Intercity ve Otokoç gibi ikinci el iş siteleri gibi kurum ve platformlar da yer alıyor.

Veriler bireysel araçlara yönelik reklamları içermemektedir. Online platformda ikinci el araç ticareti ile uğraşan kurumlar, satışa sundukları araçların ilanlarını iki nedenden dolayı geri çekerler. Bunlardan ilki, değişen piyasa koşullarına göre aracın fiyatının revize edilmesi ve ilanın yeniden yayınlanmasıdır. Indicata ayrıca söz konusu reklamların ne zaman tekrar yayınlandığını da takip ediyor. İkinci neden ise satışlardır. Firma aracı sattığı için ilanı geri çekiyor. İlandan tamamen kaldırılan araçlar “satılık” kabul edilir.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir