Fatih Sultan Mehmet'in Türbesi nerede ve nasıl gidilir? Fatih'in türbesi ziyarete açık mı?

genişletmek

KAYNAKCnnturk.com

Fatih Sultan Mehmet'in Türbesi nerede?

Geçmişten günümüze önemli bir yer tutan Fatih Sultan Mehmet Türbesi, Marmara bölgesinin incisi İstanbul'da bulunmaktadır. Tarihte önemli izler bırakan Fatih Sultan Mehmet, vefatının ardından Fatih Camisi'nin türbesine defnedildi. Fatih Sultan Mehmet'in türbesi her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmektedir. Fatih Sultan Mehmet'in Marmara bölgesinde yer alan türbesi İstanbul'un Fatih semtinde bulunmaktadır. Ayrıca bu türbenin Fatih Sultan Mehmed'in ölümünden önce mi yoksa sonra mı yapıldığı bilinmemektedir.

Fatih Sultan Mehmet'in türbesine nasıl gidilir?

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ne seyahat ederken doğru ulaşım noktalarını dikkate almanız gerekir. İstanbul'un Fatih semtinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ne ulaşmak da oldukça kolaydır. Fatih Sultan Mehmet'in türbesi Fatih ilçesinde Fatih Camii külliyesi içerisinde yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in türbesi Fevzi Paşa Caddesi ve Haliç yönünde bulunmaktadır.

Fatih Mahallesi'ne İstanbul'un her yerinden ve özellikle Eminönü'nden toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz. Araçtan indikten sonra Yavuz Sultan Selim durağında inerek yaklaşık beş dakika yürüdükten sonra türbeye ulaşıyorsunuz. Dileyenler kendi araçlarıyla Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ne gidebilirler. Mezarlığa kendi araçlarıyla gitmek isteyenler Karaköy'den Atatürk Bulvarı'na yöneliyor. Yani Fevzi Paşa Caddesi'ni geçtikten sonra türbeye ulaşılabilmektedir.

Fatih'in türbesi ziyarete açık mı?

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'daki türbesi haftanın her günü ziyarete açıktır. Ayrıca türbe günlük ibadetler sırasında kapalıdır. Namazın ardından Fatih Sultan Mehmet Türbesi yeniden ziyarete açıldı. Yatsı namazının ardından cami ve türbe kapatılıyor. Dileyenler Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ni günlük namazlar dışında ve yatsı namazı öncesinde hiçbir ücret ödemeden ziyaret edebilirler.

Fatih Sultan Mehmet Türbesi Hakkında Bilgi

İstanbul'daki Fatih Sultan Türbesi, 1766 depreminde hasar gördükten sonra özenle onarılmıştır. Bazı inanışlara göre Fatih Sultan Mehmet'in naaşı, türbe ile cami arasındaki revak odasında bulunmaktadır. İnanışa göre bu oda, Havariler Kilisesi'nin kalan mahzeni olarak biliniyordu. Bu alan Fatih Sultan Mehmet Türbesi'nin inşasından sonra mezar odası olarak kullanılmıştır. Ayrıca 1782 yılında İstanbul'da çıkan Cibali yangınında vatandaşlar eşyalarını kurtarmak için mezara getirmişler. Bu nedenle yangın mezara sıçradı. O dönemde türbe, eşyaları ve lahitleriyle birlikte tamamen yanmıştı.

Fatih Sultan Mehmet'in türbesi I. Abdülhamid tarafından onarılmış ve Kabe'nin üzeri yeni bir sanduka ile kapatılmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in türbesinin iç süslemeleri Sultan Abdülaziz döneminde, caminin alçı pencereleri ise Mehmed Reşad döneminde yaptırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in türbesi sekiz köşelidir. Ayrıca tek kubbeyle örtülmüştür. Fatih Sultan Mehmet Türbesi'nin girişinde, kapının üzerinde saçağı taşıyan iki sütunlu bir revak bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde Osmanlı mimarisini yansıtan pencereler de bulunmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet'in türbesi kim tarafından yaptırılmıştır?

İstanbul'un Fatih semtinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Türbesi'nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet Türbesi'nin de bulunduğu Fatih Camisi külliyesinin, İstanbul'un fethinden hemen sonra Fatih Sultan Mehmet'in emriyle yaptırıldığı biliniyor. Fatih Sultan Mehmed'in kendisi için böyle bir türbe yaptırıp yaptırmadığını tarihi kaynaklar söylememektedir.

Fatih Camisi avlusunda yer alan Fatih Sultan Mehmet Türbesi her yıl yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çekmektedir. Özellikle restorasyonu tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Türbesi, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda düzenlenen törenle yeniden ziyarete açıldı. Fatih Sultan Mehmet'in türbesi yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Dileyenler kendi imkanlarıyla türbeye gidebilirken dileyenler toplu taşıma araçlarıyla Fatih ilçesine ulaşabilir. Fatih ilçesine vardıktan sonra kısa bir yürüyüşle Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ne ulaşmak kolaydır.

Çamlıca Camii nerede ve nasıl gidilir? Büyük Çamlıca Camii'nin tarihi ve özellikleri…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir