Bakan Kacır: Uzaydaki kapasitemizi artıracağız


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye'nin ikinci Tuva astronotu Cihangir Atasever basın toplantısı düzenledi. Bakan Kacır, “Ülkemizin uzay alanındaki bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitesini geliştireceğiz. 21. yüzyılın başında özel sektör firmalarının da devreye girmesiyle yeni uzay çağı başladı.”

Bakan Kacır'ın açıklamaları şöyle:

Vücuduna takılan deney setleri ile 7 farklı deney gerçekleştirdi. Deneylerin kapsamını genişletmek mümkündü. Ülkemizin uzay alanındaki bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitesini geliştireceğiz. 21. yüzyılın başında özel sektör şirketlerinin de devreye girmesiyle yeni uzay çağı başladı. Uzayın sunduğu ekonomik fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak güçlendi. Uzay araştırmaları yenilikçi projelerin temelidir. Uzayın sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanacağız. Türksat 6A, 8 Temmuz haftasında fırlatılacak. Kendi milli uydu markamızı yaratacağız. Uzay alanına toplumsal ilgiyi artırmaya devam edeceğiz. Küresel ölçekte uzay çalışmaları yürüten tüm ülkelerle diyaloğa açığız. Farklı ülkelerden gelen astronotlar halen UUI'de çalışmalarına devam ediyor. TUA, APSKO'da ülkemizi temsil ediyor. Uzay limanını uluslararası iş birliğiyle inşa edeceğiz. Ay programları konusunda hâlâ bir işbirliğimiz yok. Türkiye'nin aya ilgisi var. Amacımız uzay gemisiyle aya ulaşmak. Bazı ülkeler mekansal çalışmalarda coğrafi özelliklere sahiptir.

Atasever'in açıklamaları şöyle:

Küçükken astronot olmayı hiç hayal etmedim. Uzay benim için büyüdükçe gelişmeye başlayan bir hayaldi. 2017 yılında Uzay Sistemleri Müdürlüğü'nde uydu fırlatma araçlarının aviyonik sistemlerinden sorumlu mühendis olarak çalışmaya başladım. Türkiye'nin uydu fırlatma aracına yönelik diğer sistemler üzerinde de fiilen çalışma şansım oldu. Uzay ajansımız kuruldu, Şubat 2021'de ulusal uzay programı açıklandı. 7-8 ay süren yoğun bir seçim sürecinin ardından Türkiye'nin iki astronotundan biri seçildim. Alper Abi ile Houston'a taşındık. NASA, SpaceX, Action, SA gibi uzay aracı tesislerinde kapsamlı eğitimlerden geçtik. Lunaparktaki bir çocuk kadar heyecanlıydım. 7 farklı deney yaptık. 28 Mayıs'ta ABD'ye doğru yola çıktık. Deneylerimizi Action Space'te kurduk. Uçuşun lansmanından bir gün önce simülasyonunu yaptık. Daha sonra uçuşa geçtik. 45.000 feet yüksekliğe ulaştığımızda uygun koşullar oluştu. 1 dakikada 90 kilometre yüksekliğe ulaştık. Kanatsız uçmaya başladık. Yüzmeye başlayınca pencereye tutundum. Mevlana her nefeste dünyanın yenilendiğini söyledi… 8 Haziran'da yeniden doğdum ve yeniden dünyaya geldim.

Alper Gezeravcı'nın açıklamaları şöyle:

Geçmişimizde karşılaştığımız zorluklara rağmen, devletimizin gücüyle yeni Türkiye yüzyılında koyduğumuz hedeflere umutla bakıyoruz. Ülkemizin belirlediği hedeflerden birini başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki süreçte 9 projenin daha gururunu ve mutluluğunu yaşamayı sabırsızlıkla bekliyoruz.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir