Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre görme kaybıyla sonuçlanan görme bozuklukları arasında 3. sırada yer alan makula dejenerasyonu dünya çapında 30 milyon insanı etkiliyor. Elazığ'da özel bir hastanede göz doktoru olan Prof. Turgut Yılmaz, genel olarak 60 yaş üstü kişileri etkileyen kronik bir hastalık olan bu hastalığın belirtileri, seyri ve tedavi süreci hakkında da bilgi veren bir uyarıda da bulundu.
“Ne yazık ki yaşa bağlı kuru makula dejenerasyonunun tedavisi yok.”
Hastalığın en önemli belirtilerine değinen Prof. 60. Son yıllarda bu hastalığın görülme sıklığı ciddi oranda arttı. Hastalığın en önemli bulgularını merkezi görmenin bozulması, hastaların insanların yüzlerini ayırt edememesi ve eğri, kırık gibi düz yüzeyleri veya kenarları görememesi olarak sıralayabiliriz. Bu hastalığın genel olarak kuru ve yaş olmak üzere iki türü vardır. Yaşa bağlı kuru makula dejenerasyonunun maalesef tedavisi yoktur, enjeksiyon ve göz içi enjeksiyonlar yaparak hastalığı kuru hale getirmeye çalışıyoruz. dedi.
''HASTALIĞIN İLERLEMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN SİGARA İÇME ALIŞKANLIĞINDAN UZAK DURMANIZ YARARLI OLACAK''
Makula dejenerasyonunun nedeninin genelde bilinmediğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu: ''Makula dejenerasyonunun nedeni genel olarak bilinmiyor. Etiyolojik faktörler arasında yaş en önemli faktördür. Ancak son yıllarda ultraviyole radyasyon ve beslenme alışkanlıkları gibi birçok faktör nedeniyle hastalığın yaşı biraz daha erken yaşlara kaymıştır. Sigara içmek, güneşe maruz kalmak ve çevresel faktörler de hastalığı etkileyen diğer faktörlerdir. “Hastalığın ilerlemesini önlemek için sigara alışkanlığından uzak durulması ve Akdeniz mutfağı gibi antioksidan, sebze ve omega-3 açısından zengin besinler tüketilmesi faydalı olacaktır” dedi. (İHA)