Von der Leyen, Gazze'deki suçlara katıldığı gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet edildi

GIPRI'nin başlattığı girişimin sorumlusu olan Birleşmiş Milletler (BM) eski bağımsız uzmanı Alfred de Zayas'ın kişisel internet sitesinde yayınlanan basın açıklamasında, GIPRI Başkanı hakkında UCM'ye suç duyurusunda bulunulduğunu okuduk. Avrupa Komisyonu Von der Leyen, Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki suçlara katıldığı gerekçesiyle dava açtı.

Açıklamada, ICC'den Von der Leyen hakkında soruşturma başlatılmasının istendiği vurgulanıyor.

Notta, “Von der Leyen'in İsrail'e verdiği koşulsuz (askeri, ekonomik, diplomatik ve siyasi) desteğinin Gazze'de devam eden savaş suçları ve soykırımı mümkün kıldığına inanmak için makul nedenler var” vurgusu yapılıyor. İsrail ordusuna sağlanan askeri desteğe erişimde rol.

Açıklamada, Von der Leyen'in İsrail'e ekonomik ve askeri yaptırım uygulamadığı ve İsrail'e diplomatik destek sağlanması dahil birçok açıklama yaptığı belirtildi.

Von der Leyen İsrail'in suçlarının farkındaydı

Açıklamada, Von der Leyen'in İsrail'in işlediği suçlara yardım ve yataklık yoluyla katıldığı konusunda bilgilendirildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “İsrail ordusunun gerçekleştirdiği uluslararası insani hukuk ihlallerinin günlük olarak geniş çapta duyurulması, Milletler Birleş'in resmi raporları ve belgeleri ” “Zenginliği veya en azından Uluslararası Adalet Divanı'nın 26 Ocak 2024 tarihli soykırım ihtiyati tedbir kararı göz önüne alındığında, Bayan Von der Leyen bu tür suçlara ilişkin bilgisi olduğu gerçeğinden kaçamaz.” Söylendi.

Açıklamada, Von der Leyen'in söz konusu suçların işlenmesini kolaylaştırmama ve engellememe yükümlülüğünün bulunduğu hatırlatılarak, şöyle denildi: “Avrupa Komisyonu Başkanı, söz konusu suçların işlenmesini engellemek amacıyla müdahalede bulunmamıştır. Dolayısıyla kendisi bir ihmalkarlıkla suç ortağı.” değerlendirme gerçekleştirildi.

7 Ekim'den bu yana eleştiri altında

Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen, 7 Ekim 2023'ten bu yana “aşırı İsrail yanlısı duruşu” ve 7 Ekim'den sonra İsrail'e verdiği tek taraflı ve koşulsuz destek nedeniyle eleştiriliyor.

İlginçtir ki, İsrail'in Gazze'ye yönelik şiddetli saldırılarının altıncı gününde bu ülkeye dayanışma ziyaretinde bulunan von der Leyen, AB'nin İsrail'e “koşulsuz destek” teklifinde bulundu.

İsrailli yetkililerle yaptığı temaslarda Gazze'deki insani duruma değinmeyen von der Leyen, sivillere ve altyapıya yönelik saldırıların sona ermesi yönünde herhangi bir çağrıda bulunmadı.

AB yetkilileri 20 Ekim'de ortak bir mektup yazarak von der Leyen'i koşulsuz İsrail'i desteklemek yerine ateşkes ve sivil yaşamın korunması çağrısında bulunmaya çağırdı.

Von der Leyen, Avrupa sokaklarında, özellikle AB'nin başkenti Brüksel'de gerçekleştirilen Filistin'e destek gösterilerinde de protestocuların hedefi oluyor.

Von der Leyen'in fotoğraflı pankartlarında “soykırımın suç ortakları” ibaresi sıklıkla görülürken, Alman siyasetçinin adı yuhalanıyor.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Şubat ayında şunları söyledi: “Von der Leyen'in tamamen İsrail yanlısı bir pozisyon aldığı ve uluslararası politikada kendisinden başkasını temsil etmediği (İsrail) gezisinin jeopolitik maliyeti Avrupa için yeterince yüksekti.” Şu ifadeleri kullandı:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir