Üstadın çekmecesi bugün 15 yıl önce bizi terk etti … Turhan Selçuk: Kelime Hattı – Kırılma Kültürü –

Türkiye ve değişen dünya krizleri, insan prototipleri, küçük bir kelimeyle, on yıllık bir dönemde açıklanan çizgi filmlerin eleştirel ve mizahi dili on yıl içinde bölünmüştür. Bu dönemlerde, tek bir hayran kitlesi ve Hababam sınıfına sahip Abdulcanbaz’a da tanık oluyor. Selçuk’un ulusal ve uluslararası başarıları, söyledikleri ve bu yolculukta söylenenleri, Turhan Selçuk’un portresi, sevgili insanlığının sanatı ve mirası izleyebilir.

Diyerek şöyle devam etti: “Gazi Mustafa Kemal’ın rehberliğinde zafere yol açan Bağımsızlık Savaşı’nı takip eden yılların coşkusu, heyecan ve haysiyeti, tasarladığım şeye yansıtıldı.” 1950’de Turhan Selçuk, karikatürlerin yeni bir anlayışının sembolü oldu.

“Karikatürün gücü evrenselliğinden kaynaklanıyor. Bir çevirmene ihtiyaç duymadan; Aracılar olmadan doğrudan okunabilir. Mizah ve eleştiri dolu çizgilerin eğilimi evrensel bir alfabe oluşturur. 70 yıl boyunca, sözlü olarak değil, bir çizgi ile düşündüm. Karikatürümün altında yaz olmadan diziyi fazla saydım. Çizginin gücünün cümleleriyle altını çizdi ve resmi olmayan karikatürün öncüsü oldu. Orijinal bir tarzı, bakış açısı ve yorumu vardı; Kimseden etkilenmeden eserler üretti.

Turhan Selçuk’un itibarı, 1950’lerde yarattığı çizgi dili ile uluslararası boyuta ulaştı.

Karikatürleri mizah, sanat, siyasi dergiler ve gazeteler üzerine yayınlandı. Yabancı ajanslar karikatürlerini tüm dünyaya dağıttı. Türkiye uluslararası ödüller kazandı.

Turhan Selçuk; 1940-2010 yılları arasında Türkiye’de ve dünyada karikatürlerle siyasi, ekonomik, sosyal, sanatsal ve tarihi etkinlikler oynadı. Evrensel ve zamansız bir kimliği temsil eden çizgi filmler; Her zaman geçmişi, bugünü, geleceği yansıtmaya devam edecektir.

Ana çekmeceli

Karikatürün amacı basit bir kahkaha değil. Kötülükler, cehalet, cehalet, ilgi, kötülükler, kötülükler, güzellikler, güzellikler tarafından desteklenen bilinçsizlik dolu bir dünyada, görebilmek, hatırlayabilmek, yarının nesillerinin güzelliğini, güzelliği terk etmek ve insanları mutlu etmek.

Siyasi karikatürler geliyor ve geçici görünüyor ve birçok insan siyasi karikatürlerin düşük olduğunu düşünüyor. Gazetede yayınlandı ve ertesi sabah yirmi dört saat boyunca yaşayan bir tür kelebek gibi ölüyor. Bu tamamen doğru bir düşünce değil. Farklı siyasetin nasıl göründüğü önemli değil, benzer olayların periyodik bir devamıdır, zamana direnecek karikatürler çizmek mümkündür. Siyasi dönemimizde olayların değişiminin değişmez özünü yakalayan karikatürist, gelecek için kalacak eserler yaratabilir.

Günlük basın çizgi film bir nefes, bir maraton. Başarılı olmak ve destek olmak için çok yönlü olmak gerekir. Dünya hakkında eşsiz bir vizyona sahip olmak, sanat alanında, kültür alanında, iş, iş ve iş alanında sosyal ve politik alanlarda eşsiz bir çizgi.

Karikatür aydınlatma sanatıdır …

Karikatür “aydınlatma sanatıdır. Rönesans ile başladı ve 18. yüzyılda doğdu. Karikatür rasyonel bir sanattır. Bu nedenle, karikatür toplumunun önünde geçen sorumlu bir kişiliğe sahip. Ama sanatçıların küçük bir hayalperest olduğunu söyleyebiliriz. Yükselen, diyorum ki, bu binlerce dilin yükseltilmesi, bu teknolojideki ilkel inançların bağnazlığı sona ererse, dünyaya hakim olduğum “rasyonalizm” hayalleri.

Turhan Selçuk 1995

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir