Türkiye'ye Dünya Bankası finansmanı | Genel Haberler

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'nin dayanıklılığını güçlendirme ve halkını, iklim değişiklikleri nedeniyle sıklığı ve şiddeti artan sel ve kuraklıktan koruma çabalarını desteklemek amacıyla 600 milyon dolarlık finansmanı onayladı.

Dünya Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Dünya Bankası'nın Türkiye'nin sel ve kuraklığa karşı dayanıklılık geliştirmesine destek olmak amacıyla 600 milyon dolarlık finansmanı onayladığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye Sel ve Kuraklık Yönetim Projesi'nin sele eğilimli bölgelerde yaşayan insanlar için sel kontrolünün artırılmasına yardımcı olacağı, çiftçilerin kuraklık izleme kapasitesini geliştireceği ve havzada yaşayanların sel ve kuraklık risk yönetimi konusunda ülkenin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine yardımcı olacağı belirtildi. 10.000 çiftçiye ise su stresini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için gerçek zamanlı veriler de dahil olmak üzere hayati önem taşıyan kuraklık izleme verileri sağlanacak.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Türkiye'deki doğal afetlerin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan sel felaketinin, yaygın ekonomik hasara ve giderek artan sayıda mağdura neden olduğu, tarım ürünleri üretiminde dünyanın dokuzuncu büyük üreticisi olan Türkiye için kuraklığın da bir diğer önemli zorluk olduğu ifade edildi. .

“DÜNYA BANKASI TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ VE GÜVENİLİR BİR ORTAK”

Açıklamada, Dünya Bankası'nın afet risk yönetimi, belediye altyapısı, su yönetimi, konut ve sağlık alanlarında Türkiye için önemli ve güvenilir bir ortak olduğu belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

“Şu anda uygulanmakta olan Dünya Bankası tarafından finanse edilen diğer projeler arasında, 2020 ve 2021'de afetlerden etkilenen belediyelerde yeşil ve dayanıklı yeniden yapılanmayı destekleyen ve risklere karşı savunmasız şehirlerde konut ve belediye altyapısını destekleyen Türkiye Deprem, Sel ve Yangın Acil Durum Yeniden Yapılanma Projesi yer alıyor İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi; Okullarda Afet Risk Yönetimi Projesi ve okulların ve kamu binalarının dayanıklılığını güçlendiren Depreme Dayanıklılık ve Enerji Verimliliği Projesi ile Afet dışı etkenlere karşı birincil ve ikincil korumayı iyileştirmeyi amaçlayan sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve desteklenmesi Projesi. sağlıkla ilgili hastalıklar ve seçilen sulama sistemlerinde sulama verimliliğinin artırılması, arıtılmış atık suyun sulamada yeniden kullanılmasına yönelik pilot uygulamaların oluşturulması ve suyun döngüselliği ve verimliliğinin artırılmasına yönelik proje.”

“TÜRKİYE, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI HAREKETE GEÇMENİN ÖNEMİNİ ARTAN BİR ŞEKİLDE ANLIYOR”

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez şunları söyledi:

“Türkiye, iklim değişikliğine karşı harekete geçmenin önemini giderek daha fazla anlıyor. Dünya Bankası, nüfusunu ve ekonomisini korumak ve 2053 yılına kadar karbon nötr olma hedefine ulaşmak için Türkiye'nin iklimle bağlantılı risklere karşı dayanıklılığını güçlendirmeye yönelik geniş kapsamlı çabalarını desteklemekten memnuniyet duyuyor. ”

Dünya Bankası proje ekibi liderlerinden Canan Yıldız Uz, şunları söyledi: “Sel ve kuraklık yönetimi Türkiye için öncelikli bir alan ve bu proje, sıklığı ve sıklığı giderek artan bu doğal afetlere karşı iklim direncini artıracak sonuçlara odaklanıyor.” ciddiyet.” dedi.

Türkiye TAŞKIN VE KURAKLIK YÖNETİMİ PROJESİ

Öte yandan açıklamaya göre, Türkiye'deki sel ve kuraklık yönetimi projesi, çeşitli faaliyetleri destekleyerek iklimle ilgili zorlukların giderilmesine yardımcı olacak.

Bu çerçeve, taşkın kontrol altyapısının inşasını ve rehabilitasyonunu ve doğa temelli çözümlerin pilot uygulamasını içermektedir. Bu tedbirler Kuzey Ege, Doğu Karadeniz, Kızılırmak, Büyük Menderes, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Batı Karadeniz'deki 7 nehir havzasında uygulanacaktır.

Destek faaliyetleri arasında Türkiye'deki taşkın izleme, tahmin ve uyarı sistemlerinin iyileştirilmesi ve genişletilmesi de yer alıyor.

Tarımsal kuraklığın gerçek zamanlı izlenmesine yönelik pilot uygulama Ceyhan Havzası'nda gerçekleştirilecek olup, uygulamanın diğer bölgelere de yaygınlaştırılması planlanıyor. Sulama amaçlı su kullanımının optimize edilmesi ve kuraklığa karşı direncin artırılması amacıyla hava ve toprak nemi izleme istasyonları kurulacak ve diğer saha dışı veri kaynakları kullanılacaktır. Kuraklık izleme haritaları çiftçilerin su kullanım verimliliğini, ürün çeşitlendirmesini ve sulama verimliliğini artırmasına yardımcı olacaktır.

Çeşitli ilgili kamu kurumları ve diğer paydaşlar için kapasite geliştirme, kurumsal güçlendirme ve gelişmiş koordinasyon da bu bağlamda ele alınmaktadır.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir