Haftalık Focus dergisinde yayınlanan haberin ardından Berlin ve Cottbus savcıları müdahale etti. Almanya'nın büyükelçiliklerine ve Federal Dışişleri Bakanlığı'na bağlı konsolosluklara kimin emir verdiğine ilişkin soruşturma başlatıldı. Afganistan'ın yanı sıra Pakistan ve bazı Afrika ülkelerinden de aynı yöntemle Almanya'ya gelenlerin olduğu belirtildi.
“Gördüğümüz Bir SKANDAL HAKKINDA KONUŞMAZSINIZ”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Vize verilirken yasa ve kurallara uyulduğunu” belirterek, “sahte belgelerle uygunsuz vize” iddialarının ve soruşturmaların yalnızca 19 işlemi kapsadığını belirtti. “Vize skandalı söz konusu olamaz” dedi. Ancak Berlin ve Cottbus savcılıklarının soruşturmalarının çok daha fazla vize prosedürünü kapsadığını da söyledi.
ALMANYA 'VİZE YOLSUZLUĞU' İDDİASIYLA KARŞILAŞTI
Derginin haberine göre, Taliban'ın 2021 yılında Kabil'de iktidara gelmesinin ardından Afganistan'daki Alman diplomatik misyonlarında çalışan Afganların aileleriyle birlikte vize ve pasaportsuz olarak Almanya'ya getirildiği ve son dönemde “vize yolsuzluğu” iddialarının gündeme geldiği hatırlatılıyor. o dönemde yaşananlarla hiçbir ilgisi yok.
ALMANYA 157 BİNİN ÜZERİNDE VİZE VERDİ
Almanya'nın bu yılın ilk altı ayında vasıflı işçi olarak ülkeye girmek isteyen 80 bin kişiye vize verdiği anlaşılıyor. Alman Basın Ajansı'nın Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan edindiği verilere göre, 40 bin başvuru nitelikli personel olarak değerlendiriliyor. Dışişleri Bakanlığı'nın 2023 yılının tamamında 79 bini vasıflı çalışan olmak üzere 157 binden fazla çalışma vizesi verdiği ancak rakamların Almanya'nın ihtiyaç duyduğu iş gücünden daha az olduğu belirtildi.