Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkede 720 sandalyeden oluşan Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Dün gece sandık çıkış anketleri gelmeye başladığında Avrupa'da aşırı sağın yükselişi en şaşırtıcı faktör oldu. Fransa'da ciddi bir yenilgiye uğrayan mevcut Başkan Macron, parlamentoyu feshetme ve erken genel seçim çağrısı yapma kararı aldı. Ülkede 30 Haziran ile 7 Temmuz arasında seçimler yapılacak.
FRANSA'DA MACRON İÇİN ONUNCU VURUŞ
Avrupa Parlamentosu'nda sandalyeler nüfusa orantılı olarak dağıtılıyor ve en fazla milletvekili sayısına sahip ülke 96 ile Almanya, 81 ile Fransa ve 76 sandalye ile İtalya'dır.
Seçim sonuçlarının en net ve hızlı hissedildiği ülke ise Fransa oldu.
Çıkış anketlerine göre Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Ralli'si (RN), 2019'daki son seçime kıyasla 10 puanlık bir artışla oyların %31,5'ini aldı.
Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un liberal partisi Rönesans'ın oy oranı yüzde 15'te kaldı. Bu partiler 2019 seçimlerinde ilk iki sırayı alsalar da fark %1'in altındaydı.
Fransa'da Sosyalist Parti önemli bir artışla yüzde 14 oy alarak üçüncü sırada yer aldı.
Ciddi bir yenilgiye uğrayan Başkan Macron, parlamentoyu feshetme ve erken genel seçim çağrısında bulunma kararı aldı. Ülkede 30 Haziran ile 7 Temmuz arasında seçimler yapılacak.
Le Pen ve onun önde gelen adayı 28 yaşındaki Jordan Bardella, Avrupa seçimlerini Macron'a karşı bir referanduma dönüştürmeye çalışıyordu.
Bardella çıkış anketlerinin açıklanmasının hemen ardından erken seçim çağrısında bulundu.
ALMANYA AFD İKİNCİ TARAF OLDU
Almanya'da en şaşırtıcı sonuç ise aşırı sağdan aldığı destek oldu.
Çıkış anketlerine göre 2019 seçimleri yaklaşırken muhafazakar CDU/CSU partisi yüzde 30 oy alarak birinci parti oldu.
Bu ülkede en büyük merak, radikal sağ AfD'nin performansıydı.
AfD'nin oy oranı 5 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 5 artarak yüzde 16'ya ulaştı.
AfD, seçimler öncesinde Nazileri aklamaya yönelik söylemi nedeniyle Avrupa Parlamentosu'ndaki aşırı sağcı ID grubundan ihraç edildi. Şu anda grup dışında kalan partinin Meclis'te 17 milletvekiliyle temsil edilmesi gerekiyor.
Başbakan Olaf Scholz'un partisi SPD ise yüzde 14 oyla tüm zamanların en düşük oy oranını koruyarak üçüncü parti oldu.
İktidar koalisyonundaki üç parti de destek kaybederken, en büyük düşüş Yeşiller'de yaşandı. Yeşiller'in 2019'da yüzde 20,5 olan desteği bu seçimde yüzde 12'ye düştü.
Bu sonuçların gelecek yıl genel seçimlerin yapılacağı Almanya'da hükümet açısından zorluk yaratacağı söyleniyor.
Almanya'da ilk kez bu seçimlerde 16 ve 17 yaşındakiler oy kullanabildi.
Alman kamu yayıncısı ZDF, 30 yaşın altındaki seçmenler arasında aşırı sağ AfD'ye verilen desteğin beş yıl öncesine göre 10 puan arttığını, Yeşiller'e verilen desteğin ise 18 puan düştüğünü söyledi.
MELONI İTALYA'DA GÜVENİ YENİLİYOR
İtalya'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sağ iktidar koalisyonunun ana ortağı Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağ Fratelli d'Italia (FdI) partisi, 2017 genel seçimlerine göre oy oranını artırdı. 2022. .
İtalyan basınının yayınladığı resmi olmayan sonuçlara göre FdI, Avrupa seçimlerinde yüzde 28,8 oyla lider parti oldu. (BBC)
TÜRKLERİN KURUDUĞU DEB, BATI TRAKYA'DA BİRİNCİ TARAF OLDU
Yunanistan'da Pazar günü yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Türkiye'nin kurduğu Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) partisi Batı Trakya'daki 3 ilden 2'sinde birinci çıktı.
İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, sandıkların yüzde 96 oranla açıldığı resmi olmayan sonuçların ardından DEB partisi, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Rodop'ta yüzde 36 oy alarak birinci parti oldu. ve %27'si İskeçe'ye.
DAVUL CIRNAL İLE PARTİ
Seçim sonuçlarını Gümülcine'deki parti genel merkezinde takip eden milletvekilleri, adaylar ve taraftarlar, geleneksel davul ve flütler eşliğinde zaferlerini coşkuyla kutladılar.
EFF Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, AA muhabirine şunları söyledi: “Biz bu sonuçtan emindik. Bunu gittiğimiz her yerde söyledik. Bugün halkımız bir kez daha hem davasına hem de partisine sahip çıktı”. dedi.
2014 ve 2019 yıllarında Rodop ve İskeçe'de birinci parti olduklarını hatırlatan Asafoğlu, Batı Trakya Türklerinin bugün sandık başına giderek Atina ve Brüksel'e tepkilerini gösterdiğini söyledi.
“YÖNETİCİLERE CİDDİ BİR MESAJ GÖNDERİLDİ”
Azınlık seçmenlerinin yüzde 3'lük baraj nedeniyle milletvekili seçemeyeceklerini bilerek DEB'e oy verdiklerini belirten Asafoğlu, şöyle konuştu: “Azınlık, ülkeyi yönetenlere çok ciddi bir mesaj verdi. Atina görmezden gelmeyi bırakmalıdır. Burada bir azınlığın yaşadığı gerçeği.”
DEB, 2014 ve 2019 AP seçimlerinde Batı Trakya'nın 3 ilinden 2'sinde birinci olmasına rağmen ülke genelinde uygulanan yüzde 3 seçim barajını aşamadığı için AP'ye milletvekili gönderememişti.
AZINLIKLARIN SEÇİLMEMESİ İÇİN %3 EŞİK UYGULANDI
Batı Trakya Türklerinin hakları için verdiği mücadeleyle tanınan Dr. Sadık Ahmet, 1989 yılında Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde en yüksek oyu alarak bağımsız milletvekili seçildi.
Yunan yönetimi, Ahmet'in 24 Ekim 1990'da seçilmesini engellemek amacıyla hem siyasi partilere hem de bağımsız adaylara yüzde 3'lük seçim barajı getirdi.
Bağımsız parti ve adayların parlamentoya girebilmeleri için ülke genelinde uygulanan yüzde 3'lük seçim barajını geçmeleri gerekiyor.
Batı Trakya'daki Türkler, siyasi temsili engellediği için yüzde 3'lük seçim barajının kaldırılmasını istiyor. (AA)