İsrail kuzey Gazze'deki çatışmaların sona erdiğini duyurdu; Sosyal refaha yönelik saldırılar arttı

İsrail, saldırılarını Gazze'nin güneyine doğru genişletirken, güçlerinin Refah'ın merkezinde olduğunu bildirdi.

REKLAM

İsrail ordusu, günlerce süren yoğun çatışmaların ve 200'den fazla hava saldırısının ardından Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde operasyonlarını sonlandırdığını duyurdu.

Birlikler, Hamas'ın son büyük kalesi olduğunu söyledikleri bölgeyi hedef alarak Refah'a doğru ilerledi.

İsrail askerlerinin Refah'ın merkezinde Hamas'a ait tünel şaftlarının yanı sıra roketatarlar ve diğer silahlar bulduğu iddia edildi. Operasyon sırasında 250 rehineden 7'sinin cesedinin bulunduğu kaydedildi.

İsrail ordusu, Hamas'ın, İsrail'i kuran 1948 savaşından kaçan mültecilerin ve onların soyundan gelenlerin yaşadığı kalabalık bir kentsel alan olan Cibaliya'da “sivil bir alanı müstahkem bir savaş kompleksine” dönüştürdüğünü söyledi.

Açıklamada, İsrail askerlerinin yakın çatışmada yüzlerce militanı öldürdüğü, büyük miktarda silah ele geçirdiği ve kullanıma hazır roketatarları imha ettiği belirtildi.

İsrail güçlerinin, yeraltında 10 kilometreden fazla uzanan silahlarla dolu bir tünel ağını etkisiz hale getirdiği ve Hamas'ın bölgesel taburunun komutanını öldürdüğü kaydedildi.

İsrail, savaşta çok sayıda sivil kaybının yaşanmasını, Hamas'ın savaşçılarını nüfusun yoğun olduğu bölgelere kasıtlı olarak yerleştirmesine bağlıyor.

Bu arada üst düzey bir İsrailli güvenlik yetkilisi, İsrail'in hayatta kalan rehinelerin geri dönüşünü sağlayacak bir anlaşmanın parçası olmayan herhangi bir çatışmayı durdurmayı kabul etmeyeceğini belirtti.

Hamas, İsrail'in savaşı durdurması halinde İsrail'de tutulan Filistinli mahkumlarla rehine değişimini de içerecek bir anlaşmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

İsrail ordusu Ocak ayında tüm Hamas komutanlarını öldürdüğünü ve Gazze liderliğinin bölgedeki savaş oluşumlarını ortadan kaldırdığını duyurdu.

Sosyal refaha yönelik saldırılar arttı

İsrail tankları, Refah'taki bir dizi operasyon kapsamında Salı günü Refah'ın merkezine girdi.

Ordu, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah'ta “istihbarata dayalı operasyonel faaliyetlerini” sürdürürken, uzun menzilli roket stoklarının yanı sıra el bombaları, patlayıcılar ve mühimmatla da karşılaştığını duyurdu.

Hamas müttefiki İslami Cihad, Refah'ın güney sınırındaki Selahaddin Kapısı'na giren İsrail askerlerine ve araçlarına havan topu saldırısı düzenlediğini söyledi.

Gazze'de henüz İsrail güçleri tarafından ele geçirilmeyen tek büyük şehir olan Refah, bir milyondan fazla Filistinlinin sığınağıydı, ancak çoğu operasyondan önce bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

İsrail'in iki Hamas komutanına yönelik hava saldırısında çadırların bulunduğu bölgede 45 kişinin ölmesi, dünya çapında Tel Aviv'e yönelik tepkileri artırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e Gazze için savaş sonrası bir plan hazırlaması çağrısında bulundu. Blinken, bu plan olmadan askeri kazanımların kalıcı olmayabileceği ve bunun kanunsuzluk, kaos ve Hamas'ın geri dönüşüyle ​​sonuçlanabileceği konusunda uyardı.

Gazze'deki savaş nedeniyle 2,3 milyonluk nüfusta yetersiz beslenme yaygınlaştı, yardım teslimatları yavaşladı ve Birleşmiş Milletler yeni bir kıtlığın başladığı uyarısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir