İngiltere'de çiftçiler protesto etti: “Hükümet Brexit'ten sonra haklarımızı koruyamadı”

İngiliz çiftçiler, İngiltere ile Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler arasındaki Brexit sonrası ticaret anlaşmalarının artık rekabet edemeyecekleri ucuz ithalatın kapısını açtığını söylüyor.

REKLAM

İngiliz çiftçiler, ülkenin AB'den çıkışı (Brexit) sonrasında getirilen kurallar ve ticaret anlaşmalarında haklarının yeterince korunmadığını öne sürerek başkent Londra'da hükümeti protesto etti.

Londra'nın güneyindeki meyve sebze pazarından meyve ve sebzeleri topladıktan sonra ayrılan parlamento binası çevresinde 100'e yakın traktörün gerçekleştirdiği eylem, başkentin merkezinde trafiğin felç olmasına neden oldu.

Save British Farming platformunun düzenlediği eyleme katılan çiftçiler, Brexit sonrası ticaret kurallarını ve anlaşmalarını geçimlerini ve gıda güvenliklerini tehlikeye atmakla suçladılar.

Öfkeli çiftçiler, İngiltere'de gıda üretiminin desteklenmediğini iddia ederek hükümete tepki gösterdi.

Çiftçilere destek vermek için Parlamento Meydanı'nda toplanan bir grup protestocu, “Çiftçi yoksa tarım da yok, gelecek de yok” yazılı pankartlar taşıdı.

İngiliz çiftçiler neden şikayet ediyor?

İngiliz çiftçiler, ucuz gıda ithalatının ve destekleyici olmayan politikaların ülkedeki gıda güvenliğini riske attığını söylüyor.

Çiftçiler, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasından bu yana özellikle AB'ye yapılan tarım ihracatının azalmasından endişe ediyor.

İngiliz çiftçiler, ürünlerini eskisi gibi en büyük pazar olarak gördükleri AB'ye satamadıklarından ve AB'den gelen ürünlerin serbest dolaşım hakkına sahip olmasından şikayetçi.

“Dünyanın en kötü ticaret anlaşması”

Gösteri sırasında “İngiliz Tarımını Kurtarın” platformunun kurucusu Liz Webster, BBC muhabirinin şu sorusuna yanıt verdi: “Hükümet çiftçilerimizi güçlü bir şekilde desteklediğini söylüyor, siz ne düşünüyorsunuz?” ve “Ben desteklemiyorum.” dedi. Doğruyu söylüyorlar. Bizi tam anlamıyla öldüren ticaret anlaşmaları yaptılar. Bunlar dünyadaki en kötü ticaret anlaşmaları. Biz bu hükümetten tamamen hayal kırıklığına uğradık. Değişim talep ediyoruz.” diyerek tepkisini dile getirdi.

İngiltere'nin AB'den ayrılması ülkenin tarım sektörü üzerinde önemli bir olumsuz etki yarattı. Ülkenin AB'nin serbest ticaret bölgesi ve kurallar ağından çıkması, çiftçileri bürokratik sorunlar, ihracat zorlukları ve iş gücü sorunlarıyla boğuşmaya zorladı.

İngiliz çiftçiler Brexit'ten pişman mı?

Önceki anketler İngiliz çiftçilerin önemli bir kısmının Brexit'i desteklediğini ve AB'nin çok eleştirilen Ortak Tarım Politikasına karşı çıktığını göstermişti.

İngiliz çiftçiler, İngiltere ile Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler arasındaki Brexit sonrası ticaret anlaşmalarının artık rekabet edemeyecekleri ucuz ithalatın kapısını açtığını söylüyor.

Yeni anketler İngiliz seçmenlerin Brexit'e ilişkin görüşlerinde önemli değişiklikler olduğunu ortaya koyuyor.

Opinium tarafından yapılan bir anket, İngiliz vatandaşlarının açık bir çoğunluğunun artık Avrupa Birliği'nden ayrılmanın ülke ekonomisi için kötü olduğuna inandığını gösterdi.

Anket, Brexit'in kendilerine veya ülkeye fayda sağlayacağına inananların sayısının dramatik bir şekilde düştüğünü ortaya çıkardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir