Çin vatandaşlarını ABD'ye seyahat etmeleri konusunda uyardı

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın WeChat hesabında yayınlanan seyahat uyarısında, son dönemde bazı Çinli öğrenci ve şirket çalışanlarının ABD havalimanlarında “polis tarafından hukuka aykırı sorgulama ve tacize” maruz kaldığı belirtiliyor.

Açıklamada, Çin vatandaşlarının bagajlarındaki telefon, bilgisayar ve diğer eşyaların tek tek arandığı ve bazılarının ülkeye girişinin yasaklandığı belirtilirken, ABD'ye seyahat edenlerin de benzer durumlarla karşılaşabileceği belirtildi.

Açıklamada, Çin Dışişleri Bakanlığı, Washington'daki büyükelçilik ve ülkedeki konsoloslukların bu konuyla ilgili ABD yetkililerine protestoda bulunduğu kaydedildi.


Çinli yetkililer Dulles Havalimanı'ndaki tedaviyi protesto etti

Washington'daki Çin büyükelçiliği 29 Ocak'ta yayınlanan bir bildiride, bazı Çinli öğrencilerin Washington Dulles Uluslararası Havalimanı'na vardıklarında gördükleri kötü muamele nedeniyle ABD'yi protesto ettiklerini söyledi.

Açıklamada, öğrencilerin havaalanında elektronik cihazlarının kontrol edildiği, ebeveynleriyle görüşmelerinin engellendiği ve bazı durumlarda 10 saate kadar gözaltında tutuldukları, sınır kontrol görevlilerinin davranışlarının Çinli öğrencilerin akademisyenlerin çalışmalarını aksatarak ciddi zararlara yol açtığı belirtildi. psikolojik zarar.

Açıklamada, uygulamanın, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Kasım 2023'te San Francisco'da yaptıkları toplantıda iki ülke arasındaki insani etkileşimi artırmak amacıyla vardıkları anlaşmaya aykırı olduğu vurgulandı.

Çin'in Washington Büyükelçisi Xie Fing, kötü muamelenin “kabul edilemez” olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Çinli öğrenciler havaalanına indiklerinde 8 saate kadar sürebilen sorgulamalarla karşı karşıya kalıyorlar. Aileleriyle iletişime geçemiyorlar, asılsız suçlamalarda bulunuluyor.” hatta sınır dışı ediliyorlar, ülkeye girişleri engelleniyor.” şu ifadeleri kullandı:

Büyükelçilik, Çinli öğrencileri “söz konusu havaalanına gelirken dikkatli olmaları” konusunda uyarmıştı.


Devlet bursu alan öğrencilerle röportaj yapıldı

Çin Bilimler Akademisi'nin yayını China Science Daily, Ocak ayında yayınlanan bir makalesinde, ABD'de biyolojik bilimler alanında doktora yapan Çinli bir öğrencinin Dulles Havalimanı'nda sorguya çekildiğini bildirdi.

Haberde öğrencinin arandığı, 8 saat sorguya çekildiği ve 12 saat boyunca hücrede tutulduğu, 10 Çinli öğrencinin de benzer muameleye maruz kaldığı belirtildi.

Sorgulayıcıların, öğrencilerin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eğitimleri için Çin Burs Konseyi'nden aldıkları bursları ve gizli araştırmadaki rollerini araştırdıkları belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir