BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail ve İran'a itidal çağrısında bulundu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Ortadoğu'da gerilimin daha da artmasını önlemek için İran ve İsrail'e azami itidal gösterme çağrısında bulundu.

REKLAM

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in talebi üzerine acilen toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Ortadoğu'da artan gerilimin bölge ve dünya için tehlikeli olduğunu vurguladı.

“Şu anda ılımlılık ve gerilimi azaltma zamanı.” Guterres, açıklamasında İran'ın hava saldırılarıyla bölgede gerilimi daha da tırmandırmasını kınadığını vurguladı. Guterres, taraflara ılımlılık çağrısını hatırlattı.

İsrail'in o gün Şam'daki İran diplomatik misyonuna düzenlenen saldırıyı da kınadığını hatırlatan Guterres, “Ortadoğu'da birçok cephede askeri çatışmalara neden olabilecek her türlü adımdan kaçınılmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Gazze'de acil ateşkes çağrısı

Öte yandan Guterres, Gazze'deki insani krizin büyüdüğünü ve bölgede acil ateşkes sağlanması gerektiğini vurgulayarak, hem rehinelerin serbest bırakılması hem de bölgeye insani yardım sağlanması konusunda herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Guterres konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Yeni savaşları ne bölge, ne de dünya kaldırabilir.” dedi.

ABD, İngiltere ve Fransa'dan İran'a kınama

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, konuşmasına İran'ı kınayarak ve BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a karşı adım atması gerektiğini savunarak başladı.

Wood şunları söyledi: “İran'ın pervasız davranışı sadece İsrail halkına değil, aynı zamanda Ürdün ve Irak gibi bölgedeki diğer BM üyesi ülkelerin halklarına da tehdit oluşturuyor. Güvenlik Konseyi, İran'ın eylemlerinin yerine getirilmesini sağlama yükümlülüğüne sahiptir. sonuç alamadık.” Cevapsız kalmayın.” dedi.

İran'ın Hizbullah ve Husiler gibi bölgedeki uzantılarını kullanarak uluslararası güvenliği tehdit ettiğini savunan Wood, İran'ın bölgede gerilimi artıran eylemlerinin yakından takip edilmesi ve İran'ın önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra konuşan İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da İran'ı İsrail'e yönelik saldırılarından dolayı kınadı ve bu saldırılardan Tahran'ın sorumlu tutulması gerektiğini savundu.

Fransa'nın BM daimi temsilcisi Nicolas de Riviere de İsrail'e tam destek verdiğini ve İran'ı şiddetle kınadığını söyledi. Fransız temsilci, İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne karşı sorumlu tutulması için çalışacağını söyledi.

Rusya'dan, Şam'da İsrail'in vurduğu İran diplomatik misyonuna atıf

Öte yandan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, geçtiğimiz hafta İsrail'in Şam'da hedef aldığı İran'ın diplomatik misyonuyla ilgili konuyu gündeme getirdi.

Nebenzia, herhangi bir ülkenin diplomatik misyonunun öldürülmesinin uluslararası anlaşmaların açık ihlali olduğunu ancak konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıdıklarında kınama kararının ABD, İngiltere ve Fransa tarafından engellendiğini hatırlattı.

Nebenzia, şunları söyledi: “Şu anda gördüğümüz sonuç, bir diplomatik misyona yönelik saldırının uluslararası hukuka göre 'casus belli' (savaş nedeni) olarak kabul edilmesidir. Batılı bir ülkenin diplomatik misyonu vurulursa buna derhal intikam adı verilir. Burada.” dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin İran ve İsrail'e yönelik muamelesinde çifte standart uyguladığını savunan Nebenzia, İran'ın meşru müdafaa amaçlı hareket ettiği görüşünü dile getirdi.

Çin'in BM daimi temsilcisi Zhang Jun da İsrail'in İran diplomatik misyonuna saldırısının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ve İran'ın karşı saldırısının “bölgede gerginliğin artması” açısından endişe verici olduğunu söyledi.

İran temsilcisi saldırıları “meşru müdafaa” olarak savundu

Daha sonra İran'ın BM'deki daimi temsilcisi Ali Karimi Makam, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Şam'daki İran misyonuna yönelik saldırısına sırtını döndüğünü vurguladı.

İsrail saldırısının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ve başta ABD ve İngiltere olmak üzere bazı ülkelerin konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde engellediğini anlatan Makam, İran yönetimi olarak haklarını kullandıklarını söyledi. İsrail'deki meşru müdafaa ve askeri tesisleri hedef almak.

Bu hava saldırılarının Birleşmiş Milletler Tüzüğü'nün 51. maddesine dayanarak sivillere zarar vermeyecek şekilde planlanıp organize edildiğinin altını çizen İran temsilcisi, İsrail saldırılarının Birleşmiş Milletler gündeminde sürekli olarak ABD tarafından engellendiğini söyledi.

REKLAM

İsrail temsilcisi Tahran'la suçlandı

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran'ın hava saldırılarını şiddetle kınadığını, desteklerinden dolayı başta ABD ve İngiltere olmak üzere diğer ülkelere teşekkür ettiğini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'ı şiddetle kınaması gerektiğini söyledi.

İran'ın bölgedeki siyasi emellerini gerçekleştirmek ve bölgesel barışı tehdit etmek amacıyla bu ve benzeri saldırıları gerçekleştirdiğini savunan Erdan, “Uluslararası toplum İran'ı durdurmak için harekete geçmeli” yorumunu yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir