Ayhan Bora Kaplan davası emniyete sıçradı: Emniyet müdürü kız arkadaşı için Rolex saat istedi – Son Dakika Türkiye Haberleri

Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün davası başladığından beri duruşma sırasında ortaya atılan iddialar emniyet birimlerine de sıçradı. Duruşmada sanık Ayhan Bora Kaplan ile davanın gizli tanığı M7 kod adlı Serdar Sertçelik'in “bazı eski bakanlara polis tarafından ifadelerde yer alma baskısı yapıldığını” iddia etmesi İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi. .

Bakanlık, iddiaları araştırmak üzere Mayıs 2024'te bir Ankara polis müfettişi görevlendirdi. Ankara Başsavcılığı da soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ve şube komiserleri hakkında soruşturma kapsamında soruşturma başlatıldı. Ufuk Gültekin ve Cumhuriyet Başsavcısı, “tanığı etkilemeye teşebbüs”, “göreve ilişkin sırrı açıklama” ve “suçluya yardım etme” suçlarından dolayı tutuklandı. Gökhan Karaca ve Metehan İlkyaz tutuklandı.

Soruşturma kapsamında emniyet müdürlerinin yanı sıra eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun MHP danışmanı Ramazan Kubat ile Sertçelik'in babası Erdoğan Sertçelik, Nurullah Özgür Kopuk, Adem Kaçan ve Mustafa Çotuk da tutuklandı.

Suçlama kabul edildi

Başsavcılık, 11 sanık hakkında hazırladığı iddianameyi Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme suçlamayı kabul etti ve polis soruşturmasının yargılama aşamasına geçildi. İddianamede, Çelik, Öner, Demircan, İlkyaz, Karaca ve Gültekin'in “Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturmada hiçbir görev ve yetkileri olmamasına rağmen koruyucu tavır sergiledikleri” belirtiliyor. Gizli tanık Sertçelik hakkındaki iddianamede; Soruşturma kapsamında Kasım 2023'te ikinci kez tutuklanma kararı verilmesinin ardından tutuklanacağını düşündüğü için “hakkındaki soruşturma ve yargılamayı sonuçsuz bırakmak” amacıyla yurt dışına gitmeyi planladığı belirtildi. Gözaltına alınan polislerin, Sertçelik'in kurşunla yaralanmasının ardından ilgili doktora başvurarak Sertçelik'in tutuklanamaz olduğuna ilişkin “yasadışı rapor” düzenlettiği kaydedildi. Raporla Sertçelik'in gözaltına alınmasını engelledikleri değerlendirildi.

DOĞRUDAN SÜRÜYORLAR

Sanıkların “Sertçelik'in evinde bulunmadığı” yönünde tutanak tutarak yetkilileri aldattıkları iddia edildi. Ayrıca iddianamede sanıkların; Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam eden Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında Sertçelik'in yurtdışına çıkıp nasıl ifade vermesi gerektiği konusunda Sertçelik'e talimat verdikten sonra da iletişimlerini sürdürdüğü kaydedildi. Bu kapsamda sanıkların Sertçelik'e soruşturmayla ilgili gizli kalması gereken bilgileri vererek “soruşturmanın güvenliğini tehlikeye attıkları” değerlendirildi. Sertçelik'in kaçmasına diğer sanıkların yardım ettiği belirtildi.

YAPTIRIMLAR GEREKLİ

Sanıklar hakkında istenen yaptırımlar şöyle:

. Öner'e 2 yıldan 11 yıla kadar hapis

. Diğer emniyet sanıkları Çelik, Demircan, Gültekin, İlkyaz ve Karaca ise 4'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

. Kopuk'a 2 yıldan 4 yıla kadar hapis

. Diğer hukuk sanıkları Kaçan, Çotuk, Kubat ve Sertçelik ise 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

KAPLAN PARTİSİ SİZDEN KAYIT OLMANIZI İSTEYECEK

Polis davasının ilk duruşması 18 Temmuz'da görülecek. Edinilen bilgiye göre Ayhan Bora Kaplan'ın tarafı da davaya şikayetçi olarak katılmak için mahkemeye dilekçe verecek.

Yolsuzluk davasının iddianamesi de hazır

YOLSUZLUK NEDENİYLE ATEŞLEME DURUMU DA HAZIR

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü kapsamında polise sızan bir diğer olay ise eski il emniyet müdür yardımcısı Alp Aslan'ın, kız arkadaşına Kaplan'a Rolex saat yaptırdığı iddiasıyla yolsuzluk davası açılmasıydı.

Ankara Başsavcılığı, söz konusu dava kapsamında Kaplan, Aslan, Ankara Asayiş Dairesi eski müdürü Oben Özay, Başkomiser Ercan Karagöz ve polis memuru Serdar Coşkun'un yer aldığı iddianameyi hazırladı. İddianamede; Aslan'ın, Kaplan'dan kız arkadaşına hediye olarak “10 bin euro” değerinde Rolex saat almasını istediği, Kaplan'ın da kabul ettiği kaydedildi.

Kaplan'ın, söz konusu saati 7 Ağustos 2019'da Turan Güneş Caddesi'ndeki bir barda Aslan'ın kız arkadaşına elden teslim ettiği iddia edildi.

ÖMÜR BOYU MAHKUM İSTEDİ

Bu içerikte; Aslan ve Kaplan için rüşvet alma ve verme suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

Ayrıca “Mülkiyet, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Bildirgesi”ne aykırılık suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, 5 ila 10 milyon lira ağır para cezası ve kamu hizmetinden sürekli mahrumiyet istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir