Bilim insanları, uzun süre yüksek yoğunluktaki ses seviyelerinde ekran karşısında kalan oyuncuları, sesten dolayı kalıcı işitme kaybı ve kulak çınlaması riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyarıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bilimsel bir araştırma, video oyunu tutkunlarının geri dönüşü olmayan işitme kaybı riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı.
Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) uzmanlar ve South Carolina Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yürütülen bu araştırma, halk sağlığını konu alan “BMJ Halk Sağlığı Dergisi”nin son sayısında yayımlandı.
Sonuç olarak, sürekli olarak video oyunları oynayan kişiler, potansiyel olarak tehlikeli ses seviyeleri nedeniyle işitme duyularına zarar verme riskiyle karşı karşıyadır.
Araştırmalar, video oyunu tutkunlarının önemli bir kısmının ekran karşısında, güvenli sınırların ötesinde ve yüksek ses seviyelerinde uzun süre oyun oynadığını gösterdi.
Bilim insanları, yüksek yoğunluktaki ses seviyelerinde uzun süre ekran karşısında kalan oyuncuların sesten dolayı kalıcı işitme kaybı ve kulak çınlaması riskiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor.
50 bin kişi araştırma konusu olarak kullanıldı.
Dergide yayımlanan araştırmada 14 temaya ayrılarak yaklaşık 50 bin kişinin deneyimleri incelendi.
Araştırma sonucunda bilim insanları, çocuklar ve gençler arasındaki popülerliği göz önüne alındığında bilgisayar oyunlarının oluşturduğu riskleri vurgulamak için daha fazla şey yapılması gerektiği konusunda uyardı.
Çalışmanın tavsiyeler bölümünde, “Bulgularımız, eğitime ve kumar risklerine ilişkin farkındalığa odaklanan girişimler gibi oyuncular arasında güvenli dinlemeyi teşvik etmeye yardımcı olabilecek müdahalelere öncelik verilmesi gerektiğini gösteriyor” ifadeleri yer alıyor. Söylendi.
Araştırma, oyuncuların riski en aza indirmek için oyun oynarken ses seviyesini kısabileceğini buldu ve bulgular, sorunun bir kısmının insanların yüksek ses seviyelerine uzun süre maruz kalmasından kaynaklandığı görüşünü dile getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü yetişkinlerin haftada 40 saat boyunca 80 desibele (dB) güvenli bir şekilde maruz kalabileceğine inanıyor. Bu yaklaşık olarak kapı zilinin sesine eşdeğerdir.
Ancak bu seviyenin üzerindeki gürültüye maruz kalındığında güvenlik oranı hızla düşer.
Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyelerine göre yetişkinlerin haftada sadece dört saat için 85 dB'i, haftada bir saat 15 dakika için ise 90 dB'i aşmaması gerekiyor. Çocuklar için belirlenen eşik doğal olarak daha da düşüktür.