92 yaşındaki Burdurlu Kore gazisi, 72 yıl sonra savaştığı topraklara yeniden ayak basacak.

Küçük bir Yörük köyü olan Anbahan'da doğan Gök, köylülerin büyükbaş hayvanlarını güterek ve tarlada çalışarak geçimini sağlamaya çalıştı. Kore Savaşı çıkınca 20 günlük bebeği ve eşini bırakıp askerlik için İstanbul'a giden Gök, 1952 yılında gemiyle 48 günlük bir deniz yolculuğunun ardından diğer Türk askerleriyle birlikte Kore'ye ulaştı.

Güney Kore'de cephede güvenlik olarak bir yıl askerlik yapan Gök, Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisine emanet ettiği görevi yerine getirerek yurda döndü.

Köyünde “Koreli” olarak tanınan 92 yaşındaki Gök, yaşına rağmen savaş günlerini anıyor. Yıllardır o günleri anımsayan Gök, Kore'deki anılarını 4 çocuğu, 9 torunu ve 12 torununun çocuğuna anlatıyor.

İki odalı evlerinde gazi maaşıyla geçinen Gök, kendisi gibi gazilerin zaten davet edildiğini bilerek uzun zamandır beklediği daveti sonunda Kore Cumhuriyeti'nden aldı.

Gök'e, yeğeni Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Gök ile birlikte Antalya Havalimanı'ndan Güney Kore'ye sınır dışı edildi.


“Oraları tekrar göreceğim, çok heyecanlıyım”

Heyecanını paylaşan Gazi Mustafa Gök, Kore'ye davet edildiğini öğrendiğinde gözyaşlarını tutamadığını ve savaştığı toprakları görmek istediğini söyledi.

72 yıl önce yatsı namazında 3 bin 700 kişiyle Busan'a ayak bastıkları günü asla unutmayacağını belirten Gök, gemileri iskeleye yanaştığında 3 bin 700 kişinin Türk bayrağını görünce gözyaşlarını tutamadığını söyledi. .

Gök, “Biz o gün oraya bayrağımızı temsil etmek için gittik. 'Orada bayrağımız için savaş çıkacak deseler gider misiniz?' “Bugün 92 yaşıma geldiğimde tekrar gideceğim. Türk askeri cesur ve merhametlidir, savaştan asla kaçmaz.” dedi.

Pozisyonları, cepheleri, çadırların kurulduğu cepheleri, saldırı ve saldırıları hâlâ hatırlayan Gök, şunları söyledi: “Tekrar gidip oradaki, Busan'daki, Seul'deki insanları göreceğim için çok heyecanlıyım. Eğer beni yakalarlarsa. Savaştığımız cepheleri, şehitliğimizi göreceğim, oraları görmeyi çok istiyorum.” dedi.

Savaş boyunca hiç hastalanmadığını, yorulmadığını belirten Gök, şöyle devam etti:

“Direk kazardık, çok kar yağardı, temizlerdik, yol açılıncaya kadar savaş olmazdı. Çalışırdık, yolu açardık, nöbet tutardık. Orası asla benim peşimi bırakmaz.” Allah'ın izniyle oraları tekrar göreceğim, çok heyecanlıyım gece yarısı heyecanla uyanıyorum, gelip oturma odasına oturuyorum “Önce eşimi düşünüyorum. Ondan ayrılmak zor ama bir yandan da mutluyum.” dedi.


“Dedem artık farklı bir Kore görecek”

Gazinin 89 yaşındaki eşi Yaşar Gök, ayrılığa dayanamadıklarını ancak onun savaştığı toprakları yeniden görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Gezisinde Gök'e torunu da eşlik eden Prof. Dr. Yaşar Gök, dedesinin geziden çok heyecan duyduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ben de çocukluğumda gözlerindeki heyecanı görünce çok mutlu oluyorum. Büyükbabamı 72 yıl önce Kore savaşları ve Kore halkı hakkında çok dinledim, Kore farklı bir Koreydi, şimdi büyükbabam farklı bir Kore.” “Muhtemelen şaşıracaksınız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kore'de canlarını feda eden şehitlerimizi saygıyla anıyor, Kore kahramanlarına ve Türk ordusuna şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Türk Muharip Gaziler Derneği Burdur İl Temsilcisi Hasan Okyar, Kore gazilerinin Kore'ye davet edilmesinin kendileri için büyük bir nimet olduğunu, gazilerin savaştıkları yerleri özlediklerini ve her zaman hatırlanmak istediklerini kaydetti.

Altı günlük gezi sırasında Gök ve diğer Kore gazileri, Panmunjom Mütarekesi'nin imzalandığı Panmunjom'u görecek. Ulusal Kore Savaşı Gazileri Günü törenine katılacak. Kore Savaş Anıtı Müzesi'ne çiçek takdim edecek ve savaş anıtını ziyaret edecek. Busan'daki Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı'nı ziyaret edecek ve Kore Savaşı Gazileri Takdir Yemeğine katılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir