Demokratların başkan adayı olduğu düşünülen Kamala Harris'in 5 Kasım seçimlerine yönelik ilk kampanya mitinginden 24 saatten az bir süre sonra yayınlanan sahte görüntüler tepkilere yol açtı.
Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesinin ardından sosyal medyada, seçimde Demokratların başkan adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i “seks işçisi” olarak tasvir eden sahte video ve görseller sosyal medyada dolaşmaya başladı.
Harris'in 5 Kasım ABD başkanlık seçimleri için yaptığı ilk kampanya mitinginin üzerinden 24 saatten kısa bir süre sonra dolaşan sahte görüntüler tepkilere yol açtı.
Aşırı sağ kanat oyuncusu Mathew Wallace, X hesabına şunları yazdı: paylaşımda1980'li yıllarda New York'ta fahişelik yaptığı iddia edilen bir kadının siyah beyaz yan profil fotoğrafını paylaşarak kadının Kamala Harris olduğunu iddia etti.
Fotoğrafın altındaki video bağlantısına yönlendiren açıklama şu şekilde: “Kamala Harris'in fahişe olarak çekilmiş görüntüleri sızdırıldı!” ifadeler yer almaktadır.
Wallace'ın gönderisi, ABD'li video sitesi Rumble'da yayınlanan ve Harris ile müşterileri arasındaki iddia edilen cinsel ilişkileri gösteren bir videoya yönlendiriyor.
22 Temmuz'dan itibaren paylaşım 627.000'den fazlasını aldı.
İngiltere merkezli gerçekleri kontrol etme ajansı Mantıksal gerçeklerfotoğrafın izini 1988 yılında ünlü bir sokak fotoğrafçısı olan Matt Weber'e kadar sürdü. Weber, Logically Facts'a, gönderiyi “acınası” bulduğunu söyledi.
Kaliforniya üniversiteden Basın açıklamasına göre Harris, o sırada San Francisco'daki California Üniversitesi Hastings Hukuk Fakültesi'nde okuyordu ve 1989'da buradan mezun oldu.
Logically Facts, Demokrat adayın “New York'ta aynı zamanlarda cinsel aktivitede bulunmasının son derece düşük bir ihtimal” olduğuna inanıyor.
Başkan olmaya hak kazandı
O döneme ait bir Harris derecesi fotoğrafında Farklı bir saç modeli var gibi görünüyor.
Logically Facts'in konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Harris'in cinsel geçmişiyle ilgili çok sayıda iddia son zamanlarda su yüzüne çıktı ve görünüşe göre ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken onun itibarını zayıflatmayı amaçlıyor.”
Diğer yanlış iddialar arasında Harris'in 2000'li yılların başında rapçi olduğu yer alıyor. P diddy Birlikte olduğu kişi Amerika Birleşik Devletleri başkanı olmaya uygun değildi ve rıza yaşının 12'ye düşürülmesi çağrısında bulundu.
Harris'in Jeffrey Epstein ile çekilmiş sahte fotoğrafları da sosyal medyada yayıldı.
BBC'yi kontrol edinadresindeki teyitçilere göre, fotoğraf Harris'in kocası Doug Emhoff ile 2015 yılında çekilmiş bir fotoğrafından çekildi.
Harris'i fahişe olarak gösteren video ve fotoğraf, Demokrat başkan adayına karşı kullanılan ilk deepfake içerik değil.
Deep ve fake kelimelerinin birleşiminden oluşan “deepfake” kavramı, yapay zeka kullanılarak manipüle edilen görsel ve işitsel içerikleri tanımlıyor.
Ayrıca TikTok, Harris'in sözlerini geveleyerek söylediği bir videoyu da kaldırdı.
TikTok'tan Mashlanabilir'a yapılan açıklamada, “Yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklere karşı sağlam politikaları” olduğu ve içeriğin hızlı bir şekilde platformdan kaldırıldığı belirtildi.
Euronews Next, olayla ilgili yorumları için TikTok ve X yetkilileriyle temasa geçti ve platformlardan yanıt bekliyor.