Roma’daki bir mahkeme, Arnavutluk’taki göç merkezlerine götürülen 12 kişinin ülkelerine geri gönderilmeleri halinde şiddet riski altında olacağına ve bu nedenle sınır dışı edilemeyeceklerine karar verdi.
İtalyan hükümeti, Arnavutluk’la yapılan tartışmalı multimilyon dolarlık göç anlaşmasının uygulanmasının önündeki yasal engelleri kaldırarak, hükümete göçmenlerin geldiği güvenli ülkeler listesini değiştirme olanağı sağlayacak bir kararnameyi onayladı.
Hükümet, Cumartesi günü, Roma’daki bir mahkemenin anlaşmayı sorgulaması üzerine, daha önce Arnavutluk’taki yeni İtalyan göç merkezlerine götürülen 12 kişiyi geri göndermek zorunda kaldı.
Mahkemeye göre göçmenlerin geldiği ülkeler olan Bangladeş ve Mısır “güvensiz” ülkeler. Mahkeme, bir ülkenin tek bir bölgesinde bile ayrımcılık ve kovuşturmanın Arnavutluk’a erkek göndermeyi yasa dışı hale getirebileceğini söyledi.
Diğer Avrupa ülkelerinin de ilgisini çeken plana büyük bir darbe indiren hakimler, bu kişilerin ülkelerine geri gönderilmeleri halinde şiddet riskiyle karşı karşıya kalacaklarına ve dolayısıyla sınır dışı edilemeyeceklerine karar verdi.
Mahkemenin kararının ardından İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, hukuki bir çözüm bulmak üzere Pazartesi günü kabinesini topladı.
Aşırı sağ Fratelli d’Italia (FdI) partisine liderlik eden Meloni, hangi ülkelerin güvenli olduğuna yargının değil hükümetin karar vermesi gerektiğini savundu.
Yerel basında çıkan haberlere göre, İtalya Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı hafta sonu yeni bir yasa taslağı hazırlayarak güvenli ülkeler listesinin altı ayda bir güncellenmesini önerdi.
Hükümetin yetkileri artırılıyor
Mahkemenin kararı, Avrupa Adalet Divanı’nın (ECJ) 4 Ekim tarihli kararını doğruladı. FdI partisi, hükümetin kararlarının yargı kararlarından öncelikli olması gerektiğini savunuyor.
Adalet Bakanı Carlo Nordio, “Güvenli ülke tanımı yargıya bırakılamaz. Bu, uluslararası hukuk çerçevesinde de siyasi bir karardır.”
İtalya’nın aşırı sağ hükümeti ile avukatlar arasında uzun süredir devam eden tartışmanın bir parçası olarak Meloni, mahkemenin göçmenleri iade etme kararının “taraflı” olduğunu söylerken, parti arkadaşları mahkemelerin “kaldırmak isteyen” “siyasallaşmış yargıçlarla” dolu olduğunu söyledi. İtalyan hukuku”. sınırları” yaptı.
Tiran ve Roma arasında yapılan anlaşmayla Arnavutluk’un başkenti yakınlarındaki bir liman kenti olan Shengjin’de göç merkezleri kuruldu.
Meloni ve Arnavut mevkidaşı Edi Rama tarafından geçtiğimiz Kasım ayında imzalanan beş yıllık anlaşma uyarınca, İtalyan sahil güvenliği tarafından uluslararası sularda her ay yakalanan 3 bine kadar göçmen Arnavutluk’ta barındırılacak.
Anlaşma, Arnavutluk’un İtalya’ya özel olduğu konusunda ısrar etmesine rağmen aralarında Avusturya, Danimarka, Hollanda ve Almanya’nın da bulunduğu birçok ülke tarafından ilgiyle karşılandı.
Geçtiğimiz hafta medyayla paylaşılan bir mektupta Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmaya potansiyel desteğini sunarak AB üye ülkelerinin göçle mücadele için “yenilikçi çözümler” geliştirmesini tavsiye etti.
Ancak herkes bu kadar olumlu tepki vermedi. Roma mahkemesinin Cuma günkü kararının ardından İtalyan muhalefeti (Demokrat Parti, Beş Yıldız Hareketi ve Yeşiller ve Sol Birliği), mahkemenin kararının hukuka aykırı olduğunu ve planın iptal edilmesi gerektiğini söyledi.