İHA
Oluşturulma tarihi: 04 Ekim 2024 13:22
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işverenlere çalıştırdıkları her engelli başına asgari ücret düzeyinde sosyal güvenlik primi verildiğini, otizmli bireyleri işe alan işverenlerin projelerinin bu yıl destekleneceğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı toplantı salonunda “Engellilere ve eski hükümlülere destek çağrısı” konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, insanlara hizmet etmenin ve onları kazanmanın kadim devlet geleneğinden miras kalan en değerli toplumsal reflekslerden biri olduğu kadar toplum olmanın bir gereği olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: ” Bu nedenle yürüttüğümüz politikaların temel felsefesi, nüfusumuzun hangi kesiminden olursa olsun hedef alıyor.” Bu anlayış yaratır. İnsanları topluma yaklaştıran en önemli sosyal araç hiç şüphesiz çalışma hayatıdır. Bu bağlamda yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızın çalışma hayatlarında yeterli, iyi ve nitelikli işlere erişimlerini artırmak temel hedeflerimizden biridir” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“ENGELLİ İNSANLARIN İŞGÜCÜ PİYASASINA KATILIMI ÖNÜNDEKİ FİZİKSEL, SOSYAL VE EKONOMİK ENGELLERİ KALDIRMAK ORTAK SORUMLULUKTUR.”
Dünyada ve Türkiye’de işgücü piyasalarının hızla değiştiğini, teknolojik gelişmelerin ve küresel dinamiklerin istihdamın yapısını ve gerekliliklerini yeniden şekillendirdiğini söyleyen Işıkhan, şöyle devam etti:
“Bu dönüşüm sürecinde toplumun tüm kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata tam katılımının sağlanması, sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmamız açısından temel önem taşıyor. Özellikle çalışma hayatında özel politikalara ihtiyaç duyan grupların çalışma yaşamına etkin katılımı hem sosyal adaletin sağlanması hem de ekonomik verimliliğin artırılması açısından oldukça önemlidir. Bu gruplar arasında engelliler önemli bir yer tutmaktadır. Engelli kardeşlerimizin, doğru fırsat ve destek verildiği takdirde iş dünyasında büyük fark yaratma potansiyeline sahip olduklarını çok iyi biliyoruz. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için devlet, sivil toplum ve özel sektör olarak hepimize büyük görevler düşüyor. Engellilerin işgücü piyasasına katılımının önündeki fiziksel, sosyal ve ekonomik engelleri kaldırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Buradaki toplantımızda, içinde bulunduğumuz Ekim ayının Serebral Palsi Farkındalık Ayı olarak dünya çapında önemli bir konuyu gündeme getirdiğinin de altını çizmek isterim.”
class = “medyanet-inline-adv”>
“YALNIZCA 2023 YILINDA 35 BİNİN ÜZERİNDE ENGELLİ VATANDAŞIMIZIN İŞ BULMASINA YARDIMCI OLDUK”
Bakan Işıkhan, Bakanlığın engellilerin çalışma hayatına katılımını desteklemek amacıyla İŞKUR aracılığıyla birçok hizmet sunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “2002 yılından bu yana 500 bine yakın engelli vatandaşımızın istihdamına aracılık ettik. Sadece 2023 yılında 35 binin üzerinde engelli vatandaşımızın iş bulmasına yardımcı olduk. Bu sayı 2024 yılında 27 bine ulaştı. Ayrıca istihdam ve profesyonel danışmanlık hizmetimiz ile engelli vatandaşlarımızı en uygun çalışma alanlarına yönlendirerek istihdamına katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda her engellinin bir iş koçunun olacağını belirterek “Engellilere İş Koçluğu” uygulamasını başlattık. İlk olarak 2018 yılında 8 pilot ilde hayata geçirilen uygulamamız şu anda 81 il ve 120 birimde aktif olarak çalışıyor” dedi.
Bakan Işıkhan, İŞKUR’un en etkin istihdam politikalarından biri olan aktif çalışma programlarının engelliler için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“2014 yılından bu yana 65 binin üzerinde engelli vatandaşımızın işbaşı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katıldığını görüyoruz. Kuşkusuz çalışma hayatı aktörlerine yönelik motivasyon teşviklerinin artırılması ve çalışma ortamının iyileştirilmesi en az doğrudan istihdam yaratan projeler kadar önemlidir. Özel sektör işverenleri tarafından istihdam edilen her engellinin asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik prim payının tamamı Hazine tarafından karşılanmaktadır. “Engelli ödeneklerinde boşlukları olan işverenlerle sürekli iletişim halindeyiz ve bu boşlukları doldurmak için özel çaba harcıyoruz.”
class = “medyanet-inline-adv”>
“ÇALIŞAN BİLDİRİM SİSTEMİ İLE İŞLERİ KOLAYLAŞTIRDIK”
Bakan Işıkhan, yakın zamana kadar engelli personel alımı zorunluluğunun aylık işgücü tabloları üzerinden kontrol edildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Çalışan bildirim sistemi çerçevesinde geliştirdiğimiz bir yazılımla engelli personel alımı zorunluluğunu ortadan kaldırarak işleri kolaylaştırdık. Bu belgeyi il müdürlüklerimize ileterek işverenlerimizin engelli çalıştırma zorunluluğunu otomatik olarak tespit ediyor ve işverenlerimizle iletişim kurarak engelli açığının kapatılmasını sağlıyoruz. İstihdam oranımızdan duyduğumuz memnuniyeti de belirtmek isterim. Fazla kotalar da dahil olmak üzere,%90’a ulaştı.
class = “medyanet-inline-adv”>
“ENGELLİLERE YÖNELİK FAALİYETLER YÜRÜTENLER, 6 ARALIK 2024 TARİHİNDEN İTİBAREN ÖNEMLİ PROJELERİ İL YÖNETİMLERİMİZE SUNABİLECEKLER.”
Bakan Işıkhan, 18 Eylül’den itibaren engellilere ve eski hükümlülere yönelik destek projeleri için hibe başvurularına başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Engellilere yönelik faaliyet yürüten tüm sivil toplum kuruluşlarımız, işletmelerimiz, üniversitelerimiz, belediyelerimiz ve kamu kurumlarımız, ilgili projelerini 6 Aralık 2024 tarihine kadar il müdürlüklerimize sunabileceklerdir. Ayrıca 6 Aralık 2024 tarihine kadar da ilgili projelerini il müdürlüklerimize sunabileceklerdir. Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülere yönelik projeler olabileceği yönündeki projeler Adalet Bakanlığı yetkili birimleri aracılığıyla il müdürlüklerimize iletilmiştir. Kendi işinin sahibi olmak her bireyin arzu edeceği bir çalışma şeklidir ancak girişimcilik özellikle engelli vatandaşlarımız gibi özel politikalar gerektiren gruplar için çok daha verimli bir çalışma yöntemidir. Bu nedenle 2014 yılından bu yana uyguladığımız bu projeler sayesinde engelli vatandaşlarımızın ve eski mahkûmlarımızın kendi işini kurabilmeleri konusunda ciddi adımlar atıyoruz. Engelli vatandaşlarımızın hayata geçirdiği projelere toplam 183 milyon TL kaynak aktarıldı. Engelli vatandaşlarımızın mesleki eğitim ve rehabilitasyon projeleri kapsamında bir kez daha 67 milyon TL’nin üzerinde kaynak aktarıldı.”
class = “medyanet-inline-adv”>
“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ VE ESKİ MAHKUMLARIMIZIN İSTİHDAMINA YÖNELİK PROJELERE 385 MİLYON KAYNAK AKTARILDI”
Bakan Işıkhan, eski mahkûm vatandaşlarımızın hazırladığı projelere toplam 110 milyon TL destek sağlandığını belirterek, şöyle konuştu: “Özellikle engelli vatandaşlarımızın ve eski mahkûmlarımızın istihdamına yönelik projelere 2014 yılından bu yana 385 milyon TL’nin üzerinde kaynak aktarıldı. Hibe miktarlarını yıllar geçtikçe artırarak daha fazla vatandaşımızın kendi işinin sahibi olmasını sağlıyoruz. 2014’te 36 bin TL olan hibe desteğini 2024’te 400 bin TL’ye çıkardık. Engelli girişimcilik oranının yüzde 55’in üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Projeler tarım sektöründe yoğunlaşıyor. Aynı şekilde bir tarım cenneti olan ülkemizde de eski mahkûmların projelerinin yaklaşık yüzde 68’i istihdam açısından tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik” dedi. İstihdamın artırılması ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi açısından önemli bir işlevi var” dedi.
“OTİZMLİ BİREYLERİMİZİ İŞYERLERİNDE ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERİN PROJELERİNİ DESTEKLEYECEĞİZ”
Işıkhan, engellilere yönelik hibe çağrılarını her yıl farklı bir temayla başlatmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bu bağlamda bu yıl hedef temamız otizmli insanlarımız. Otizmli insanlarımızı işyerlerinde çalıştıracak işverenlerin projelerine destek vereceğiz. Her yıl değişecek bu temalarla iş gücümüze yönelik toplumsal duyarlılığımızı yansıtarak sosyal adalete katkıda bulunmak temel hedeflerimizden biridir. Bu konuda atılacak pek çok adımın olduğunun bilincindeyiz. Bu konuda elimizdeki tüm imkanları kullanmayı umuyoruz. Özellikle kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesi, proje sahiplerine daha etkin rehberlik hizmeti sunulması ve sürdürülebilirliğin sağlanması yönünde çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. “Bu vesileyle kurumsal düzeyde elde ettiğimiz olumlu sonuçlar veya ulaşmayı hedeflediğimiz noktalar ülkemizde engellilere yönelik bütünsel kamu politikalarının başarısını temsil etmektedir” dedi.