805 gün cezaevinde kaldı… Tayfun Kahraman'ın MS hastası olduğu öğrenildi! – Türkiye'den son dakika haberleri

Gezi direnişi davasında 805 gündür tutuklu bulunan şehir plancısı Tayfun Kahraman'ın 2005 yılından bu yana multipl skleroz tedavisi gördüğü öğrenildi.

T24 yazarı Murat Sabuncu, Gezi davasında tutuklu olan Tayfun Kahraman'ın MS hastası olduğunu yazdı.

Sabuncu'nun yazısı şöyle:

“Bir süre önce öğrendiğim bir şeyi paylaşacağım. Tayfun Kahraman sessizce zor bir hastalıkla mücadele etmeye çalışıyor. 2005 yılında kendisine MS (multipl skleroz) teşhisi konuldu. Merkezi sinir sistemini etkileyen ve dikkatli takip gerektiren zor bir hastalıktır. O tarihten bu yana İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı doktorları tarafından takip ediliyor. Hapsedildikten sonra 27 ay boyunca her üç ayda bir kontroller için hastaneye gönderildi. Doğal olarak kelepçeli bir jandarma eşliğinde götürülüyor. Son kontrol 8 Mayıs'ta yapıldı, bir sonraki kontrol Ağustos ayının ilk haftasında. O hafta aynı zamanda kızı Vera'nın doğum gününe de denk geliyor. Babadan, oğuldan, eşten, aileden 2,5 yıl uzakta.

Tayfun Kahraman, MS tanısı konulduktan sonra sağ elinde ve sağ bacağında güçsüzlük oluşturan ataklar geçirdi. Tip 1'e “tekrarlayan-iyileşen multipl skleroz” denir; bu, her atağın vücudun farklı bir bölümünü etkileyerek, her atakta beynin ve omurganın başka bir bölümünde lezyonlara neden olduğu ancak ilaç tedavisine yanıt verdiği anlamına gelir. MS'in dört farklı türü vardır. Bunlar tekrarlayan ilerlemeler (RRMS), hızlı ilerlemeler (RPMS), birincil ilerlemeler (PPMS) ve ikincil ilerlemeler (SPMS) olarak tanımlanır. Umarım bu hiçbir zaman gerçekleşmez ama maalesef tıp türleri arasında olumsuz bir geçiş mümkün.

“TIBBİ RAPOR İSTEDİĞİ GİBİ TAMAMLANMADI”

MS tedavisinde en az ilaçlar kadar önemli olan bir diğer nokta ise düzenli egzersiz yapılmasının gerekliliğidir. Şu anda haftada bir gün spor faaliyeti sırasında bunu yapma fırsatı buluyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tedavi gördüğü bölümün yazdığı rapor var. Söylendi:

Hastanın mevcut hastalığı olan MS'te egzersiz ve hareket, kullanılan tedaviler kadar önemli olup, Tayfun Kahraman'ın her gün düzenli spor ve egzersiz saatleri düzenlemesi teşvik edilmektedir.”

Peki doktor raporuna saygı duyuldu mu? Cevap hayır. Bazı cezaevi yetkilileri “örgütsel yetersizlik”ten bahsediyor ama bir hayat söz konusu.

Tayfun Kahraman ve ailesi bu durumu pek kamuoyuna duyurmuyor. Ancak bir yandan da gözden kaçırılmaması gereken zor bir sağlık sorunuyla baş etmeye çalışıyoruz. “Gezi'de uygulanmayan mahkeme kararları uygulanmalı ve Anayasa Mahkemesi'nde devam eden dava hızla gündeme getirilmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir