15 Nisan itibarıyla madencilik yapılmasına izin verilen 3.000'den fazla alan denetlendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara'da bir otelde düzenlenen Madenlerde Sürdürülebilirlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Vizyon Örgütü'nde yaptığı konuşmada, madenlerde denetimlerin artırıldığını söyledi.

Bu kapsamda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MAPEG) 2023 yılında madencilik yapılmasına izin verilen alanlarda 8 bin 828 denetim gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, denetimler sonucunda 1 milyar lira idari para cezası kesildiğini belirterek, 260 milyon lira. tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle toplam 2.421 denetimin gerçekleştirildiğini açıkladı.

İş öncesi eğitimden hijyen standartlarına, teknik donanımdan teorik bilgi aktarımına kadar birçok alanda çalışanların becerilerini geliştirdiklerini iddia eden Bayraktar, şöyle konuştu: “Her koşulda sağlık ve emniyetten iş güvenliğinden taviz vermeden yer altı kaynaklarımızı ekonomiye kazandırmalıyız. yol.”

Bayraktar ayrıca maden denetimlerinin kurumlar arası ortak çerçevede takip ve kontrol edilebileceği bir mekanizma kurulmasının uygun olacağını belirterek, bu çerçevede daha güvenli madencilik için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

[Fotoğraf: İHA]


“Madenci kardeşlerimizin maaşı asgari ücretin iki katıydı”

Madencilerin çalışma koşullarının iyileştirildiğini ve yaklaşık 180 bin madenci için evrensel standartlara uygun çalışma koşulları oluşturduklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:


“Madenci kardeşlerimizin maaşını asgari ücretin en az iki katı olacak şekilde ayarladık. Çalışma saatlerini haftalık 45 saatten 37,5 saate indirdik. Ekmeğini alın teriyle kazanan işçilerimizin çalışamaması için imkânlarımız ölçüsünde düzenlemeler yapacağız.” “Koşulları daha da iyileştirmek için adımlar atacağız.”

Önce insan, sonra çevre, sonra da katma değerli madencilik anlayışıyla çalıştıklarını vurgulayan Bayraktar, “Dolayısıyla çalışanını ön planda tutmayan hiçbir firmaya destek vermemiz söz konusu olamaz.”


Herhangi bir ihmal veya hata varsa, seviyeleri ne olursa olsun onları sorumlu tutacağız.”

Erzincan'ın İliç Mahallesi'ndeki madende 13 Şubat'ta meydana gelen kazaya değinen Bayraktar, kazanın ilk anından itibaren ilgili kurumların yanında olduklarını ve çalışmaların halen devam ettiğini söyledi.

Bayraktar, bayram öncesinde toprak altında gömülü olan 9 işçiden birinin cesedinin bulunduğunu anımsatarak, diğer 8 işçi için arama çalışmalarının devam ettiğini ve yakın zamanda sonuç almayı umduklarını bildirdi.

Kazadan sorumlu olanların cezalandırılacağını belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Eğer bir ihmal veya kusur varsa hangi düzeyde olursa olsun onları devlet olarak sorumlu tutacağız. Kimsenin bu konuda endişesi olmasın.”


Enerji bağımsızlığı için ulusal kaynakların ekonomiye kazandırılması gerekmektedir.

Bayraktar, Türkiye'nin enerjisinin 2/3'ünü ithal ettiğini ve bu durumun ciddi bir cari açık sorunu oluşturduğuna dikkat çekerek, Türkiye'yi enerji ve madencilikte bağımsız kılmak için milli kaynakların, yer altı zenginliklerinin ve yenilenebilir kaynakların ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi. en üst düzeyde olduğunun altını çizdi.

Gelecekte sürdürülebilir kalkınma ve net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için başta stratejik madenler olmak üzere madenlere ve nadir toprak elementlerine çok daha ihtiyaç duyulacağı bir döneme gireceğimizi belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “En büyük hedefimiz artan talebi yakalamaktır. Enerjinin yanı sıra madenler için de bu alanlarda dışa bağımlılığımızı azaltacağız.” – beyan etti.


Hedef, çevre dostu yöntemlerle kömür üretimini artırmak

Bayraktar, dünyanın birçok gelişmiş ekonomisinin çok yoğun olarak kömür kullandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Dolayısıyla kömürün elbette belli bir süre daha ekonomide varlığını sürdürmesi gerektiğini, en güvenli ve en çevre dostu olanı takip etmesini söylüyoruz. üretimi ve kullanımı.”

Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 36'sının, birincil enerji arzının ise yüzde 26'sının kömürden sağlandığını belirten Bayraktar, ülkenin 2022'de 39 milyon ton, 2023'te ise 41 milyon ton kömür ithal ettiğini hatırlattı.

Bayraktar, 2022 yılında 105 milyon ton yerli kömür üretimiyle rekor kırdığını, ithalatı azaltmak için yerli üretimi artırmak gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: “Türkiye'nin yıllık 150 milyon ton kömür üretim hedefine ulaşması bize çok şey katacak. daha öte.” “

Nihai hedeflerinin Türkiye'yi net bir mineral ihracatçısı yapmak olduğunu belirterek, Madencilik sektörünün GSYİH'daki payını 2028'de% 2'ye ve daha sonraki dönemde% 5'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir