Türkiye'nin çalma listesi oluşturma konusundaki derin tutkusu: Kullanıcılar Spotify'da bir önceki yıla göre yüzde 60'a yakın daha fazla çalma listesi oluşturdu – KÜLTÜR SANAT

Spotify'ın açıkladığı yeni verilere göre Türkiye'de müzikseverlerin kendi çalma listelerini oluşturma tutkusu her geçen gün artıyor.

Türkiye'de bugüne kadar kullanıcılar tarafından oluşturulan toplam oynatma listelerinin %30'u yalnızca son 12 ayda oluşturuldu. Sevdiğimiz müzikleri sosyal medyada paylaşma tutkumuz bir kez daha kayıtlara geçti: Türkiye, Spotify üzerinden sosyal medyada müzik paylaşımında Avrupa'da 1., dünyada ise 5. ülke konumunda.

Bir zamanlar karışık kasetler yapmayı severdik, bugün hayatımızdaki her türlü sahne için fon müziği olarak “çalma listeleri” yapmayı seviyoruz. İster otoyolda tam gaz sürüyor olun, ister kumsalda güneşi içinize çekin, ister ofiste verimli bir iş günü için kendinizi motive etmeye çalışın, ister evde sessiz, dinlendirici bir anın tadını çıkarın; Tüm bu senaryolarda arka planda size müzik eşlik edecek.

Türkiye'deki kullanıcılar kendi çalma listelerini oluşturmayı seviyor

Spotify bugün açıklanan verilerle Türkiye'deki kullanıcıların her yere ve zamana uygun mükemmel listeler oluşturma tutkusunu ortaya koyuyor. 2023'te müzik tutkunları Spotify'da 2022'ye kıyasla neredeyse %60 daha fazla çalma listesi oluşturdu. Öte yandan, yalnızca son 12 ayda kullanıcılar, platformda kullanıcılar tarafından oluşturulan tüm çalma listelerinin neredeyse %30'unu oluşturdu.

Spotify'ın yeni açıklanan verileri, Türkiye'deki kullanıcıların yalnızca kendi müzik listelerini oluşturma konusunda tutkulu olduklarını değil, aynı zamanda sosyal medyada müzik paylaşmayı ne kadar sevdiklerini de destekliyor. Veriler, Spotify içeriğinin sosyal medyada paylaşılmasında Türkiye'nin Avrupa'da birinci sırada yer aldığını gösteriyor; Dünyanın beşinci büyük ülkesi olduğunu ortaya koyuyor.

Kullanıcı tarafından oluşturulan oynatma listelerindeki trendleri gösteren verilere bakıldığında, kullanıcıların oynatma listeleri oluştururken kullandıkları bazı ortak kavramlar da ortaya çıktı. Bu ortak temalar arasında yaz, nostalji, türkü, arabesk ve Türk popu öne çıktı. Platformda son derece yaratıcı başlıklara sahip, kullanıcı tarafından oluşturulan milyonlarca oynatma listesi arasından seçim yapabilirsiniz; Onların arasında Yaz titreşimleri, Arabeskin Babaları, Çok tehlikeli pazar müziği Bu gibi listelerin de aralarında bulunduğu bazı örneklerin yazın gelişini hayal edenlerin, nostalji arayanların, arabesk hayranlarının ya da Türk hip-hip tutkunlarının ruh halini yaratan listeler olduğunu söylemek doğru olur. Öte yandan liste başlıklarında çalma listesi oluşturan kullanıcıların en sık kullandığı kelimelerden birinin “Türkçe” olması, Türkiye'deki müzikseverlerin çalma listeleri oluştururken Türk müziğine tutkuyla bağlı olduklarını bir kez daha gösteriyor.

Türkiye'nin kısa bir özeti: “Bir Derdim Var”, kullanıcıların oluşturduğu çalma listelerine en çok eklenen şarkılardan biridir.

Spotify, bu verilerle birlikte bugüne kadar kullanıcılar tarafından oluşturulan çalma listelerine eklenen en popüler sanatçıları ve şarkıları da paylaştı. İlginç gerçekleri ortaya koyan bu listelere baktığımızda müzikseverlerin oluşturduğu listelere eklenen en popüler şarkıların pop ve alternatif rock türlerinden oluştuğunu görüyoruz. Hiçbirimizi şaşırtmayacak bir şekilde; En popüler 10 şarkının tamamı Türkçe şarkılar ve bir ortak noktası daha var: Hepsi bizi en duygusal, en nostaljik anlarımıza yakalayan şarkılar. Kullanıcı tarafından oluşturulan çalma listelerine eklenen en popüler şarkılar sırasıyla şunlardır: mor ve daha fazlası'Neden bir problemim var, Madrigal'O Seni rahatsız etmiyorlarGörmek Dolu bardağı baş aşağı tutun Görmek Sedef Sebüktekin'O Gitme Şarkılar aday gösterilirken bu listelere en sık eklenen sanatçılar şöyle: Sezen Aksu, Sigara içmek Görmek Ezel olmuş. (Aşağıdaki her iki listeden de ilk 10'u görebilirsiniz.)

Spotify'dayım, yani “Spotify'da mısın?”

Her an için çalma listesi oluşturmayı seven bir şirketin izleri, Spotify'ın bugün Türkiye'de başlattığı “Spotify'da Mısın” programına kadar uzanıyor. Kampanya kapsamında hem dijital ortamda hem de şehrin çeşitli noktalarında görülebilecek. Mert Demir'den M Lisa'ya ve BLOK3'e kadar pek çok ünlü sanatçıyla tanışmaya, hayranlar ve sanatçılar için çok özel bir yere sahip olan çalma listelerinde yaratıcı eserlerle karşılaşmaya hazır olun.

Kullanıcı tarafından oluşturulan çalma listelerine en çok eklenen şarkılar:

  1. bir problemim varmor ve daha fazlası
  2. Seni rahatsız etmiyorlarMadrigal
  3. GitmeDolu bardağı baş aşağı tutun, Sedef Sebüktekin
  4. beni dinleYüz yüze konuşuyoruz
  5. Cevapsız sorularmanga
  6. Sen beni kaybettinBosnalı Kaan
  7. baş aşağıyımMavi gri
  8. Önemli değilSertab Erener
  9. Kupa Kraliçesi ve Sinek ValesiTeomano
  10. beğendimYaşlı amca

Kullanıcı tarafından oluşturulan çalma listelerine en çok eklenen sanatçılar:

  1. Sezen Aksu
  2. Sigara içmek
  3. Ezel
  4. UZI
  5. Müslüm Gürses
  6. Haftasonu
  7. Teomano
  8. Dolu bardağı baş aşağı tutun
  9. Sagopa Kajmer
  10. Kral yünü

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir