İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üç kişinin öldürüldüğünü doğruladı.
Suriye devlet kurumu SANA, ülkedeki yeni Hayat Tahrir El Şam (HTŞ) yönetiminin Perşembe günü Tartus’ta lider Beşar Esad’ın devrilen militanlarına yönelik bir operasyon başlattığını ve önceki hükümete bağlı üç kişinin öldürüldüğünü bildirdi.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de üç kişinin öldürüldüğünü doğruladı.
SANA, operasyonun bölgede “güvenliği, istikrarı ve iç barışı yeniden tesis etmeyi” amaçladığını yazdı.
Ancak Esad ailesinin de mensup olduğu Alevi toplumunun kaleleri sayılan Hama, Lazkiye ve Tartus’ta gerilim artıyor.
Kimliği belirsiz silahlı kişilerin Alevi Arapların tarihi sembollerinden Hüseyin bin Hamdan el-Hasibi’nin türbesini yaktığını ve orada çalışan beş sivili öldürdüğünü gösteren videolar Çarşamba günü büyük etki yarattı.
Salı günü, Esad döneminde Hama’da görev yapan üç hakim ve bir memurun, HTŞ’nin genel merkezinde uzlaşma kayıtları yaptıktan sonra kimliği belirlenemeyen saldırganlar tarafından öldürüldüğü iddia edilmişti.
Daha sonra Aleviler Humus, Hama, Tartus ve Lazkiye’de bu ölümleri protesto etti.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, HTŞ’nin protestolara ateş açtığını, ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi. Protestocuların da HTŞ’ye tepki gösterdiği bildirildi.
Yeni HTŞ yönetimi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Esad yönetiminde görev yapan bir subayı tutuklamaya çalışan 14 güvenlik görevlisinin Tartus’taki çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.
Gözlemevi, “bazı sakinlerin evlerinin aranmasına izin vermemesi” üzerine çatışmaların yoğunlaştığını belirtmişti.
Gösterilerin ardından HTŞ, Humus’ta sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Bu arada Tartus Valisi Ahmed el Şami, son dönemde yaşanan çatışmalar ve artan gerilimin ardından yeni hükümetten çok sayıda kişiyle görüştü.
Şami daha sonra insanları “mezhepsel gerilim ve çatışmayı kışkırtanlardan uzak durmaya” çağıran bir bildiri yayınladı. Ayrıca insanları “tüm insanları kapsayan yeni ve özgür bir Suriye inşa etmek için yeni yollar açmak üzere birlikte çalışmaya” çağırdı.
Esad’ın düşmesinden sonra Aleviler
Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından başkent Şam’daki Emevi Meydanı’nda her gün binlerce kişi kutlama yapmaya devam etse de pek çok Suriyeli Alevi, ülkelerinin geleceği konusunda endişeli ve tedirgin.
8 Aralık’ta kuzeydeki İdlib’den yıldırım operasyonu başlatan Hayat Tahrir el Şam (HTS) liderliğindeki isyancı grupların başkent Şam’ı ele geçirmesinin ardından Esad, Rusya’ya ve ülkede 13 yıldan uzun süren acımasız iç savaşa kaçtı.
Ülkede kutlamalar devam ediyor ancak durum herkes için aynı değil.
El Kaide’nin eski bir kolu olan HTS, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nde terör örgütü olarak listeleniyor. Grup, 2016 yılında El Kaide ile bağlarını kestiğini duyurdu ancak “dine hakaret” ve “zina” nedeniyle infazlar da dahil olmak üzere çeşitli insan hakları ihlallerine ilişkin iddialar devam ediyor.
Sayısız medeniyetin kalbi olarak muazzam bir çeşitliliğe sahip olan Suriye için HTŞ’nin kurduğu hükümetin tamamı Sünnidir.
Kürtlerin, Hıristiyanların ve Dürzilerin de yaşadığı Suriye’de 24 milyonluk nüfusun çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor. Alevi nüfusu %10 ila %13 arasındadır.
Beşar Esad ve eski cumhurbaşkanı olan babası Hafız Esad da aslen Lazkiye kökenli Alevilerdir. Esad ailesinin, iktidara geldikleri 1970’li yıllardan bu yana Alevileri orduda ve hükümette üst düzey görevlere atadığı biliniyor.