Rusya, Suriye'deki hastane saldırısının ardından insan hakları ihlalleri nedeniyle Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu

İnsan hakları örgütleri yıllardır hem Suriye'yi hem de Rusya'yı Suriye'de uluslararası hukuku ihlal etmekle suçluyor. Ancak Şam ve Moskova'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) temelini oluşturan Roma Statüsü'ne taraf olmaması sorumluluklarını sınırlıyor.

REKLAM

Bir Suriye vatandaşı ve bir insani yardım kuruluşu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'ne sunduğu şikayette Rusya'yı “2019 yılında ülkenin kuzeyindeki bir hastaneyi kasten bombalayarak uluslararası hukuku ihlal etmekle” suçladı.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimini desteklemek amacıyla 2015 yılında Suriye savaşına müdahale eden Rusya, Birleşmiş Milletler müfettişleri tarafından savaş suçlarıyla suçlanmasına rağmen uluslararası bir mahkemede yargılanmadı.

Moskova, Suriye'de uluslararası hukukun ihlal edildiği yönündeki suçlamaları reddediyor.

1 Mayıs'ta sunulan ancak bugün (2 Mayıs) kamuoyuna açıklanan yeni şikayette, Rus Hava Kuvvetleri, 5 Mayıs 2019'da İdlib'in kuzeybatısındaki Kafr Nobol cerrahi hastanesine ardı ardına düzenlenen saldırılarda iki sivili öldürmekle suçlanıyor.

Talep, öldürülen kişinin kuzeni ve hastaneye destek veren Hand in Hand for Aid and Development insani yardım kuruluşu tarafından BM İnsan Hakları Komitesi'ne iletildi.

Şikayette Rus pilot ile yer kontrol arasındaki iletişimin kayıtları, video kanıtları, görgü tanıklarının ifadeleri ve ses kayıtları yer alıyor.

Ajansın insani yardım direktörü Fadi el-Dairi, “Suriyeliler, BM İnsan Hakları Komitesi'nin bu vahşi saldırının ve bunun yol açtığı acıların gerçekliğini kabul etmesini ve bir miktar adalet sağlamasını bekliyor” dedi. dedi.

Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Komitesi, dünya genelindeki siyasi ve sivil haklar durumlarını izleyen ve iddia edilen ihlallerle ilgili olarak devletlerden ve bireylerden şikayet alabilen bağımsız uzmanlardan oluşuyor.

Komite huzurunda bireysel şikâyetler tazminat ödemelerine, soruşturmalara veya başka tedbirlere yol açabilir.

İnsan hakları örgütleri yıllardır hem Suriye'yi hem de Rusya'yı Suriye'de uluslararası hukuku ihlal etmekle suçluyor.

Ancak Şam ve Moskova'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) temelini oluşturan Roma Statüsü'ne taraf olmaması sorumluluklarını sınırlıyor.

Ancak Rusya, 1991 yılında Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi İhtiyari Protokolünü imzaladı. Bu, BM İnsan Hakları Komitesi'nin bireylerin Rusya'ya yönelik şikayetlerini değerlendirebileceği anlamına geliyor.

New York Adalet Girişimi İcra Direktörü James A Goldston, “Büyük bir uluslararası insan hakları mahkemesine sunulan bu şikayet, Rus hükümeti ve ordusunun, savaş yasalarını açıkça ihlal ederek sağlık hizmetlerini hedef alma yönündeki kasıtlı stratejisini ortaya koyuyor” dedi. Davacıları temsil eden kişi.” dedi.

BM'nin bir diğer organı olan BM İnsan Hakları Komisyonu da 2019'da yaptığı ayrı bir değerlendirmede şöyle demişti: “Suriye'deki sağlık tesislerine yönelik saldırılar, bu saldırıları gerçekleştiren hükümet güçlerinin, en azından kısmen olmasa da, kasıtlı olarak sağlık tesislerine saldırdığını kesin olarak ortaya koyuyor.” Baştan sona.” “ifadesini verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir