Mali suçlarla mücadele eden FATF'ın Haziran 2021'de Türkiye'yi gri listeden çıkaracağı yönünde büyük beklenti var.
Kara Para Aklamanın Önlenmesi Mali Eylem Görev Gücü (FATF), önümüzdeki ay yayınlanacak ulusal raporu öncesinde geçen hafta Türk yetkililerle görüşmelerde bulundu.
Kamuoyuna duyurulmayan ziyarette, Türkiye'nin 2021 yılında “gri listeye” alınmasına neden olan kara para aklama ve terörün finansmanı ile ilgili kaygıların azaltılması konusunda kaydedilen ilerleme ele alındı.
Reuters haber ajansına ziyarete ilişkin bilgi veren iki kaynak, raporun FATF'ın 28 Haziran'da yapılacak genel kurul toplantısında alacağı karara temel oluşturacağını, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ise Türkiye'nin FATF'tan çıkarılacağının sinyalini verdiğini söyledi. Özel inceleme altındaki gri ülkelerin listesi.
Gri listeden çıkma taahhüdü
FATF, Şubat ayında Türkiye'ye ilişkin yaptığı son açıklamada, ülkenin “eylem planını büyük ölçüde tamamladığını” tespit ettiğini ve yerinde değerlendirme yapılması gerektiğini duyurmuştu.
Geçtiğimiz yıl daha ortodoks ekonomi politikalarının öncüsü olan Maliye Bakanı Şimşek de Türkiye'nin gri listeden çıkma kararlılığının altını çizmişti.
Şimşek, sosyal medya paylaşımında şunları söyledi: “Ülkemizi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmalarımızı başarıyla tamamladık.” Haziran ayında yapılacak denetimle sürecin sonuçlanacağını belirtti.
Türkiye gri listeden çıkarılırsa ne olur?
Ekim 2021'de FATF, Birleşmiş Milletler'in masasında olan bankacılık, emlak ve kara para aklamaya ve IŞİD, El Kaide gibi grupların finansmanına açık diğer sektörleri denetlemediği için Türkiye'yi gri listeye aldı. yaptırımların listesi.
FATF'ın gri listesinde Türkiye'nin yanı sıra 20 ülke daha yer alıyor.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) araştırması, böyle bir not indiriminin, ülkelerin FATF sıralamasını takip eden yabancı bankalar ve yatırımcılarla bağlarını karmaşıklaştırabileceğini gösteriyor.
Bu bağlamda haziran ayında olası bir not artışının Türk lirasını ve varlıklarını güçlendirebileceği söyleniyor.