İlkbaharda hangi cilt sorunları ortaya çıkar?

Soğuk havaların cildi olumsuz etkilediği yadsınamaz bir gerçektir. Peki ya tam tersi? Isı cildi nasıl etkiler? Bahar aylarıyla birlikte güneş ışınlarının etkisi daha fazla hissedilmeye başlandı. Bu durum cilde hem zararlı hem de faydalıdır.

Güneş ışığına ne kadar doğrudan maruz kalınırsa zararlı etkileri de o kadar artar. Güneş yanığı, cilt kuruluğu, alerjik cilt hastalıkları ve sivilceler başta olmak üzere pek çok sorun ortaya çıkıyor. Artan cilt kanseri riskinden bahsetmiyorum bile…

Peki bahar aylarında en sık görülen cilt sorunları neler? Kendini korumak mümkün mü? Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Andaç Salman ile konuştuk.

Özellikle bahar aylarında atopik dermatit dediğimiz kuruluğa bağlı egzamalar ortaya çıkabilmektedir. Yine polen, toz ve ev tozu akarları gibi alerjenlere duyarlı kişilerde bazen cilt lezyonlarında artış görülebilir.

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Andaç Salman


Alerji en önemli cilt sorunudur

Doç. Baharla birlikte günlerin uzadığını ve dışarıda daha fazla vakit geçirdiğimizi, dolayısıyla güneş ışığına daha fazla maruz kaldığımızı söyledi. Dr. Salman, öncelikle ciltte gelişen kuruluğa dikkat çekiyor:

“Kış aylarında iç mekanlarda ısıtıcılar kullanıldığı için bahar aylarının başlarında cildimiz daha kuru oluyor. Dolayısıyla bu dönemde nemlendirici kullanılması bu amaç için uygun olabilir.

Bahar aylarında en sık karşılaşılan cilt sorunlarından biri de şüphesiz alerjidir. Doç. Dr. Salman, şunları söyledi: “Özellikle bahar aylarında atopik dermatit dediğimiz kuruluğa bağlı egzamalar alevlenebilmektedir. “Yine polen, toz ve ev tozu akarları gibi alerjenlere duyarlı kişilerde bazen cilt lezyonlarında artış görülebilir” diyor.


Kimler cilt alerjisi açısından risk grubundadır?

Alerji sorunu yaşayanlar veya ailesinde bu tür sorun öyküsü olanlar cilt alerjisi açısından daha fazla risk altındadır. Diğer risk faktörleri ise Doç. Dr. Salman'dan öğrenelim:

“Ortamda bulunan birçok alerjene maruz kalıyorsak, yani çiçek ve polen açısından zengin bir ortamda yaşıyorsak, eski bir evde yaşıyorsak küf ya da ev tozu akarları olabilir, bunlar da alerjiyi tetikleyebilir. reaksiyonlar. Bunun dışında başka bir cilt hastalığına sahip olan ve cilt bariyer fonksiyonu bozulan kişiler de bulunmaktadır. Cilt bariyeri hasar görürse alerjenler cilde daha kolay nüfuz eder. Bu nedenle alerjik reaksiyonlara daha kolay sebep olabiliyorlar.”

Küçük çocukların ve bebeklerin cilt bariyerleri yetişkinlerinki kadar olgun olmadığından dış alerjenlerden daha fazla etkilenebilirler. Doç. Dr. Salman, mesleki tanıtıma da dikkat çekerek şöyle devam ediyor:

“Özellikle bu dönemlerde çiçeklerin yaydığı polen ve kokulu maddeler nedeniyle bahçede çalışan kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşabiliyor.”

[Fotoğraf: Getty Images]


Cilt lekelerine karşı güneşten korunma ipuçları

Ciltteki lekeler de bir başka sorun… “Güneşe maruz kalmanın artmasıyla cilt tonunun koyulaşması ve pigmentasyon bozuklukları ortaya çıkabiliyor” diyen Doç. Dr. Salman bunu önlemek için güneş koruyucu kullanılmasını öneriyor.

Doç. bahar aylarında sıcakların artmasıyla birlikte hem terlemenin hem de yağlanmanın arttığına dikkat çekiyor. Doktor Salman:

“Bu, gözeneklerin ve sivilcelerin tıkanmasına neden olabilir. Ayrıca bu durumda sıcaklıkla birlikte terlemenin artması mantar enfeksiyonlarının oluşması için ideal bir ortam haline gelir. Özellikle ayak ve cilt mantarları nem, sıcaklık ve terlemenin artmasıyla daha sık görülebilmektedir. “Havanın çok sıcak olduğu zamanlarda karşılaştığımız bir diğer sorun da deri döküntüleridir.”


“Baharda güneşten korunmalıyız”

Peki tüm bu olumsuzlukları önlemek için nasıl ilerleyeceğiz? Doç. yanıtlıyor. Dr. Salman'dan öğrenelim:

“Bilinen bir hassasiyetimiz varsa bundan kaçınmamız lazım. Aksi takdirde, özellikle maruz kalan bölgelerde kırmızı, kaşıntılı lezyonlar ortaya çıkıyorsa, hava yoluyla bulaşan bir alerjen veya güneşe bağlı bir cilt hastalığı düşünülebilir. Bunlar için mutlaka bir dermatoloğa başvurmanızı öneririz. Ancak bunların artmaması ve yaşanmaması için alınması gereken tedbirlere bakacak olursak öncelikle bahar aylarında büyüyen güneşten kendimizi korumamız gerekiyor. İkinci olarak kıştan çıktığımızda cildimiz kuru olduğundan nemlendirici kullanmayı atlamamalıyız. Üçüncüsü, eğer bir ürün kullanacaksak, mümkün olan en basit içerikli ve yasal prosedürlere uygun üretilmiş olanları seçmeliyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir