Grand Kartal Otel’de yangın: Bolu Belediye Başkanvekili Sedat Gülener tutuklandı

Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 79 kişi hayatını kaybetti, otel sahibi ise tutuklandı.

REKLAM

Bolu’da Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 79 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, pazar akşamı tutuklandı.

Gülener’le birlikte itfaiye şef yardımcısı Kenan Coşkun’un da tutuklandığı bildirildi.

Geçtiğimiz günlerde Grand Kartal Oteli’nin sahibi Halit Ergül, şirketin genel müdürü Emir Aras ve otelin müdürü Zeki Yılmaz da tutuklanmıştı. Coşkun ve Gülener’le birlikte yangın soruşturmasında tutuklu sayısı 18’e yükseldi.

Gülener’in adı geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yeğeni olduğunun ortaya çıkmasıyla gündeme gelmişti.

Yeğenini neden aday gösterdiği sorulduğunda Özcan, şunları söyledi: “[Cumhurbaşkanı Recep Tayyip] “Erdoğan damadını neden bakan olarak atadığını açıklasın, ben de yeğenimi neden cumhurbaşkanı yardımcılığına atadığımı açıklayayım” dedi.

Gülener ve Coşkun’un gözaltına alınmasının ardından Özcan, “Çevremdekileri merak etmeyin, beni alın” dedi.

Ne oldu?

Bolu’nun Kartalkaya kayak merkezindeki Grand Kartal Otel’de Salı günü saat 03.27’de çıkan yangında 79 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 10 saat sonra söndürülen yangında hayatını kaybedenler için bir günlük ulusal yas ilan edildi.

İçişleri Bakanlığı, hayatını kaybeden 52 kişinin kimliğinin belirlendiğini, 45 kişinin cenazesinin ise ailelerine teslim edildiğini bildirdi. Kimliği belirlenemeyen cesetler Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Bakanlığın mı yoksa Belediyenin mi suçu var?

Felaket günü bölgeye giden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, CHP’li Tanju Özcan liderliğindeki Bolu Belediyesi itfaiyecilerini hedef aldı.

Otel denetimlerinin 2021-2024 yılları arasında yapıldığına dikkat çeken Bakan Mehmet Nuri Ersoy, şunları söyledi: “Otelin itfaiye tarafından verilen yangın yeterlilik belgesi zaten var, bunun da ilgili denetimleri sağlaması gerekiyor. Şu ana kadar itfaiyeden olumsuz geri dönüş aldık.” Herhangi bir durum bulunamadı dedi.

Soruşturma sürecinin devam ettiğini belirten Ersoy, otelde iki yangın merdiveninin bulunduğunu söyledi.

Ancak Özcan, Bakan Ersoy’un açıklamalarına karşı çıkarak, otele belediye tarafından verilen son uygunluk belgesinin AK Parti’nin başkanlığı dönemindeki 2007 yılına ait olduğunu belirtti.

Denetimleri ancak “istek” üzerine yapabileceklerini belirten Bolu Belediye Başkanı Özcan, 2012’de yapılan yönetmelik değişikliğine de değinerek, “İtfaiyenin yetkileri azaltıldı. Artık yaptırım yetkileri kalmadı. Yani, İtfaiyeci Bakanlar doğruyu söylemiyor.”

O dönemde akademisyenlerden ve uzmanlardan bu değişikliğe tepki geldi.

Gazeteci Bahadır Özgür’ün haberine göre Prof. 2021’de hayatını kaybetti. Dr. Abdurrahman Kılıç, değişiklikle ilgili şunları söyledi:

REKLAM

“Çevre Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre yangın önleme projeleri itfaiye personeli tarafından incelenmeyecek ve itfaiye temizlik kontrolleri yapmayacak.”

Bu bağlamda tartışmalar devam ediyor.

Bolu Belediyesi İtfaiye Amirliğinin, talep üzerine Grand Kartal Otel’de 12 Aralık’ta inceleme ve inceleme gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Yapılan incelemede binanın kaçış çıkışlarının, işaret lambalarının ve acil durum aydınlatmalarının yetersiz olduğu tespit edildi. Ayrıca söndürme maddeleri, algılama sistemleri, yangın alarmı, duman tahliyesi ve tahliyeye ilişkin talimatların da yetersiz olduğu tespit edildi.

ANKA ve T24’ün yayınladığı belgelere göre otel, bu eksiklikleri tespit ettikten sonra 24 Aralık’ta şirket adına Kadir Özdemir imzalı dilekçeyle denetim talebini geri çekti. 25 Aralık’ta belediye yetkilisi Sedat Gülener, şirketin talebi üzerine talebi iptal etti.

REKLAM

Bu noktada otelin 24 Aralık’ta sadece 70 metrekarelik alan için “Mudurnu Enerji Şirketi” adına itfaiyeye talepte bulunması dikkat çekici.

Bu dilekçenin ardından itfaiyenin 2 Ocak’ta sunduğu raporda şu ifadeler yer alıyor: “Yangına neden olabilecek malzeme ve ısı kaynaklarının kullanımında dikkatli olunmalıdır. Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği’ne uygundur.”

Bu çelişkiye dikkat çeken gazeteci Cengiz Erdinç şunları yazdı:

”Belediye, adresin Grand Kartal Oteli olduğunu bildiği halde Mudurnu Enerji adındaki restoranı denetleyerek uygunluk belgesi verdi. Üstelik otelin tamamı için yapılan başvurunun geri çekildiği gün yapılan yeni başvuruyla…

REKLAM

Bolu Belediyesi Yetkilileri: Yangının ilk çıkış noktası ana yemek odasıydı

Bolu Belediyesi yetkilileri, yangının çıktığı yerin belediye ruhsatlı bar olmadığını söyledi. ANKA’ya konuşan bir belediye yetkilisi, şunları söyledi: “Yangının ilk çıkış noktası otelin ana yemek odasıdır. Yetkili yer ana mutfak değildir. Platformlara hizmet veren 70 metrekarelik bir kafeteryadır. Çok sayıda bina bulunmaktadır. Bunlardan biri otelin çevresinde, ruhsatın verildiği yer, yangının başladığı yer burası.” Yangının bu izinli bölgeyle hiçbir ilgisi yok” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir