Deprem Psikolojisi ile başa çıkmanın yolları: Psikolojimizi depremde ve sonra nasıl koruyoruz?

İstanbul’da gerçekleşen ve çevredeki illerden hissedilen 6.2 Büyüklük Depremi büyük korku ve endişeye neden oldu. Depremler durumunda yaşanan bu yoğun duyguların doğal olduğunu ve insanların hayatta kalma içgüdüsüne göre, klinik psikolog Mediapol Kuşolu Hastanesi’nden, özellikle güvenlik duygusunun tremolosu ile, bireylerde geçici veya kalıcı psikolojik etkilerin meydana gelebileceğini vurguladı. Depremden sonra kaygının devam etmesinin normal olduğunu doğrulayarak Bozbağ, bu sürecin sağlıklı bir şekilde üstesinden gelmek için kendileriyle hem kendileriyle hem de çocuklarla hem de çocuklarla iletişim kurmanın önemini vurguladı.

Güvenlik algısının bozulması korkuyu tetikler

Bozbaoğ, deprem sırasında güvende hissetme ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi: “Bu gibi durumlarda, bedenlerimiz kendilerini korumak için alıyor. Kalbin çarpıntıları, baş dönmesi, baş dönmesi, nefes alamıyormuşum gibi hissetme gibi semptomlar yaşayabiliriz. Bu son derece doğal” dedi. Bozbae, güvenlik algısındaki şokun korku oluşumu temelinde olduğunu ve kişinin bu süreçte tekrar güvende hissetmesini sağlamak için çeşitli adımların benimsenmesinin öneminin altını çizdiğini söyledi. Bozbağ, deprem korkusunu hazırlamanın ve planlamanın etkili olduğunu ve aile iletişiminin de bu süreçte önemli olduğunu vurguladı. “Depremden önce, çocuklarla konuşmak, güvenli alanların evde nerede olabileceğini belirlemek, deprem oyuncakları olan çocuklara çocuklar gibi hazırlıklarla bu sürecin daha az travmatik sürecine katkıda bulunduğunu söyler, dedi Bozboğ, bu uygulamaların güvenlik duygusunu arttırdığını söyledi.

Deprem için bir çanta hazırlamak güven duygusunu arttırır

Bozbaoğ, kişinin odağının kontrol edebileceği unsurlara odaklanmak için psikolojik olarak rahat olduğunu söyledi, “Deprem için bir çanta hazırlayın, evin sağlamlığı hakkında bilgi edinir ve güvenli alanları belirler. Bu şekilde, bunun tamamen iktidarsız olmadığını düşünüyor”. Bozbaoğ, depremden sonra kaygının bir süre devam etmesinin doğal olduğunu söyledi, ancak bu semptomlar aylık geçiyorsa veya kişinin günlük yaşamdan kurtulmakta zorluk çekiyorsa, uykusuzluk, kabus, ani yeni başlayanlar, bir uzmanı desteklemek bir uzman tarafından alınmalıdır. “Dedi. Bozbae, IM Güveni, Ailem Güvenli gibi önerilerle yoğun bir şekilde rahatlama endişesi yaşayan insanlar için etkili bir yöntem olduğunu ekledi.

Ebeveynler sakinse, çocuklar bile sakinleşecek

Depremin en çok etkilenen gruplarından birinin çocuklar olduğunu hatırlatan klinik psikolog Bozboğ, “Çocuk endişeli hissedebilir. Bozbae, depremler gibi doğal afetlerin sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik etkileri olduğunu söyledi:” Korku çok doğal. Ancak bu korku hayatı zorlaştıran bir seviyeye gelirse, eğer kişi sürekli tehdit altında hissediyorsa, profesyonel destek elde etmek ihmal edilmemelidir. ”

İlgilenebilirsin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir