Çıkmaza girdiklerini söyleyen sokak işçilerinin mücadelesi büyüyor: – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Yüksek enflasyon nedeniyle satın alma gücünün azalması nedeniyle “geçimini sağlayamaz hale gelen” milyonlarca işçinin sokaklarda mücadelesi büyüyor. Türkiye Sendikalar Konfederasyonu'nun önceki gün Tekirdağ'da düzenlediği gösterinin ardından sıra Zonguldak ve Ankara'da geldi. Devrimci Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) dün, örgütlendiği fabrikalardaki işçileri, 13 Eylül'de Mersin'de düzenleyeceği ilk bölgesel gösteriye katılmaya davet etti. Hak-İş Kocaeli ve Gaziantep'te gösteriye hazırlanıyor.

GÜNDEMİN YOKSULLUKU

Temmuz ayının başında bir araya gelen üç ana sendika konfederasyonunun eylem ve kararları her gün farklı bir sektörde hayat buluyor. Türk-İş, 81 ilde bir ay süren küçük gösterilerin ardından ilk büyük gösterisini Tekirdağ Çerkezköy'de düzenledi. Gösteriye 20 bin civarında işçinin katıldığını belirten Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Irgat, “Yaz mevsimi olmasına ve çalışma günü olmasına rağmen katılım oldukça iyiydi.” Windlass bundan sonraki süreci şöyle anlattı:

“İşçilerin sokakta konuştuğu tek şey geçim kaynakları ve yoksullukları. İşçi, TÜİK verilerine göre zam alsa bile nasıl yoksullaşacağını anlatırken, o zam da kendisine verilmedi. Vergi dilimleri çok düşük kaldı. Çalışan maaşlarının yıl boyunca artması beklense de giderek azalıyor. İşçi de bunun farkındadır ve artık sabrı kalmamıştır. Daha sonra Zonguldak ve Ankara'da gösterilerimiz olacak. Güçlü bir katılım bekliyoruz. Henüz halka açık bir toplantı teklifi almadık. Ama gerekirse bu gösteriler tekrarlanacak ve yeniden sokaklara çıkacağız.”

KEMİKTE BIÇAK

DİSK dün örgütlendiği fabrikada açıklamaları okudu. “Yeterli! Anlaşamıyoruz!” başlıklı açıklamalarda “Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlere zam yapılmasını istiyoruz! Bu nedenle sendikalaşmanın, toplu sözleşmenin ve grev hakkının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Komşularımızı, sendikalı ve sendikasız tüm işçileri, işçileri, emeklileri ve tüm sınıf kardeşlerimizi sokağa davet ediyoruz!” Söylendi.

Ankara'da Ulus Atatürk heykeli önünde toplanan sendikacılar, daha önce siyasi partilere gönderdikleri “vergi adaleti yasa tasarısı”nın yeni yasama yılında hayata geçirilmesini talep etti. Sendika adına açıklama yapan DİSK İç Anadolu bölge temsilcisi Birgül Kaya, şunları söyledi: “Bu bir çıkmaz sokak. Biz sessiz kaldıkça adaletsizlik büyüyor. Artık sadece yaşam için mücadele etmenin zamanı değil, ekmek ve adalet mücadelesini birlikte büyütmenin zamanıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir