Göynük ilçesinde çıkan ve 72 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alınan orman yangınına ilişkin Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Gerçekten zamanında ve hızlı bir şekilde müdahale edildi. Eğer bu kapasitemiz olmasaydı, bu olurdu. O yerleşim yerlerini kurtarmak çok zordu, Allah'a şükür şu ana kadar büyük bir yangını olaysız atlattık ama “gardımızı düşürmeyeceğiz” dedi.
Kılıç, Dedeler köyünde kurulan Yangın Yönetim Merkezi'nde gazetecilere, yangının kontrol altına alındığını ancak bölgedeki soğutma çalışmalarının 2-3 hafta süreceğini söyledi.
Bölgede karaçam ormanlarının bulunduğunu ve Orman Bakanlığı yetkililerinin bu tür ağaçlarda yangın söndürüldükten sonra soğutma çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini söylediğini belirten Kılıç, şöyle konuştu: “Bu dönemde 2-3 hafta sürecek. Zaman zaman sigara içme ve küçük alevlenmeler meydana gelebilir. Bunlar da önceden alınan önlemlerle hemen ortaya çıkar. Kendileri çözecekler” dedi.
“BOLU TARİHİNİN EN BÜYÜK YANGIN”
Yangının söndürülmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Kılıç, şöyle devam etti:
“Aslında yangın Bolu tarihinin en büyük yangınıydı. Havadan ve karadan çok güçlü araçlarla hızlı bir şekilde müdahale edildi. Türkiye'nin her yerinden 400'e yakın araç buraya geldi. Bunlar yangının söndürülmesinde çok etkili oldu. Kısa sürede geniş bir alanda hala yerdeyiz.” “En ufak bir yangını bile önlemek için bu araçlarla baskı altında tutuyoruz. Şunu ifade etmek isterim ki, bu imkanlarımız olmasaydı bu yangını bu kadar kısa sürede söndürmemiz mümkün olmazdı.”
30 kilometrelik alanda yerleşim birimlerini yangın tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını belirten Kılıç, şöyle konuştu: “Doğal olarak bu yangınlarda zaman zaman gerginlikler de arttı. Vatandaşlarımız yanan evleri ve çiftlikleri konusunda çok endişeliydi ama çok şükür. Bu kabiliyetle Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tüm bunların üstesinden hep birlikte gelebiliriz.” “Buradayız.” dedi.
Yangın bölgesinde yapılacak çalışmalara ilişkin konuşan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sonradan yapılacak tespitler ne kadar alanın yandığını ortaya çıkaracaktır. Şu aşamada bu kadar alanın yandığını resmi olarak söylemek doğru olmaz ama bu orman yangınından büyük bir alan zarar gördü. Yeniden ağaçlandırmamız lazım. Orman kanunu ve ilgili mevzuat kapsamına giren yerler, “Burası kanunen koruma statüsünde, dolayısıyla buraların kısa sürede restore edilmesini umuyoruz ve biz de tüm kurumlar gibi elimizden geleni yapacağız. “
Kılıç, yangın nedeniyle tedbir amacıyla kapatılan Göynük-Nallıhan otoyolunun yeniden trafiğe açıldığını hatırlattı.
“ÖNLEMLERİ BIRAKMAMALIYIZ”
Tedbir olarak bazı vatandaşların tahliyesine değinen Kılıç, şunları söyledi: “Yangın bitti ama soğutma çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlarımızın evlerine dönmesini istiyoruz elbette ama burada da tedbir ve tedbir olmalı. Hava sıcaklıklarının çok yüksek olması dikkate alındığında, “Yangın küçük bir anızla, zayıf tempoyla ve rüzgarla başladı ve bir alana yayıldı…” dedi.
Kılıç, yangının yeniden çıkma ihtimaline karşı tedbirlerin devam edeceğini vurgulayarak vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
İklim değişikliği nedeniyle ülkenin farklı yerlerinde yangınların çıktığına dikkat çeken Kılıç, vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını istedi.
“Çok şükür yerleşim yerlerinde bir zararımız yok”
Vali Kılıç, bir muhabirin hasar tespit çalışmalarına ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bununla ilgili çalışma zaten yapılmış olacak. Çok şükür şu anda yerleşim yerlerinde bir zararımız yok. Dolayısıyla cana bir zarar gelmedi onun dışında mallar aynıydı… Müdahale gerçekten oldu. Zamanında ve hızlı bir şekilde bu yeteneğe sahip olmasaydık o yerleşim yerlerini kurtarmamız zor olurdu. “Her yerleşim yerinin etrafında o kadar çok önlem alındı ki, yangın neredeyse evin saçaklarına kadar ulaştı, arkadaşlarımız bastırdı. . . Çok şükür büyük bir yangını şu ana kadar olaysız atlattık ama tedbirlerimizden vazgeçmeyeceğiz.”
Toplantıya Ormanlar Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yüzer, Bolu Bölge Orman Müdürü Mahmut Şentürk, AFAD, orman, polis, jandarma, tarım ve ormanla ilgili kurumlardan yetkililer katıldı.
CAMİLERDEN UYARI DUYURUSU VERİLDİ
Öte yandan il, ilçe ve köylerdeki camilerdeki hoparlörlerden yangınlara karşı dikkatli olunması duyurusu yapıldı.
Anız ve ormanlık alanlarda ateş yakılmaması gerektiği belirtilen duyuruda, orman içinde veya çevresinde duman veya şüpheli yangın görüldüğünde 112 acil çağrı merkezinin aranması istendi.