Avrupa Komisyonu daha önce bu Kovid-19 bütçe açıklarını görmezden gelmişti. Aralarında İtalya, Fransa ve Belçika'nın da bulunduğu toplam 8 AB üyesi ülke bütçe açığı konusunda uyarıldı.
Avrupa Birliği Konseyi (AB), Cuma günü iç bütçelerinde açık olduğu düşünülen birçok üye devlete karşı resmi soruşturma başlattı.
Avrupa Komisyonu, Kovid-19 nedeniyle birkaç yıldır göz ardı ettiği bütçe açığı konusunda ülkeleri, bütçe açıklarının ekonominin yüzde 7'sine kadar artacağı konusunda uyarmıştı.
Avrupa Birliği Konseyi'nden yapılan açıklamada, “üye devletlerin bütçe disiplinine saygı duyması gerektiği” ve bütçe açığı ihlali yaşayan ülkeler hakkında “ileri soruşturmalar” yürütüleceği belirtildi.
27 AB üyesi ülkeyi bir araya getiren Konsey, Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya'ya bütçe açığına ilişkin yasal soruşturma uyarısında bulundu. Romanya'da geçerli olan bütçe açığına ilişkin hukuki sürecin 2020 yılından itibaren devam ettirilmesine karar verildi.
AB'nin 1990'lı yıllarda ortak para birimi euro ile uygulamaya koyduğu mali kurallara göre, bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 3'ünden fazla olmaması ve toplam borcun yüzde 60'ın altında tutulması gerekiyor.
Siyasi dinamit etkisi
Almanya ve Hollanda gibi üye devletler, Yunanistan veya İtalya'nın pervasız harcamalarının bedelini ödemek istemediğinden, bu kurallar uzun süredir siyasi dinamit görevi görüyor.
Grafik: Hangi AB ülkeleri en kötü kamu borcuna ve bütçe açıklarına sahip?
Hareket, Fransa ve Belçika'nın kamu borcunun GSYİH'nın yüzde 100'ünü aştığı parçalanmış koalisyonlardan hükümetler kurmaya çalıştığı bir dönemde geldi.
İki hafta önce Fransız Sayıştayı kamu maliyesinin durumunu “endişe verici” olarak nitelendirmişti.
Fransa'da Gabriel Attal'ın geçici hükümetinde yer alan Maliye Bakanı Bruno Le Maire'nin, Haziran ayında yapılan parlamento seçimlerinde mevcut geçici hükümetin yenilgiye uğramasının ardından istifa etmesi bekleniyor.
AB'nin merkezi Brüksel ile sağcı Giorgia Meloni hükümeti arasında yeni bir gerilim yaşanıyor.
Çarşamba günü AB Komisyonu Meloni kendisiyle dalga geçen gazeteciler hakkında suç duyurusunda bulunacak Konuyu basın özgürlüğü açısından eleştirdiğini ve kınadığını belirtti.
Pandemi sonrası kurallar
AB'nin İstikrar ve Büyüme Paktı olarak bilinen bütçe açığı çerçevesi, COVID-19 ve enerji krizlerinin hükümetleri ekonomik müdahaleler almaya itmesi nedeniyle 2020'deki çerçeveden saptı.
Uzun müzakerelerin ardından üye devletler, bu yılın başlarında 2024'ten itibaren uygulanacak ve iklim değişikliği veya savunma harcamaları için esneklik sağlayacak bir dizi bütçe planı üzerinde anlaşmaya vardı.
Etkilenen ülkelerin bakanlarının, ülkelerinin bütçe açıklarını azaltmaya yönelik resmi tavsiyeleri Aralık ayında onaylamaları bekleniyor.
Brüksel'deki yetkililer, dengesizliği düzeltmek için siyasi açıdan sıkıntılı vergi artışları veya harcama kesintileri önermek üzere etkilenen ülkelerin maliye bakanlıkları ile irtibat kuruyor.