Fransa seçimleri 2024: Hangi bölgede hangi parti kazandı?

30 bin polisin görev yaptığı Fransa'da halk, yedi gün sonra erken genel seçimlerin ikinci turu için yeniden sandık başına gitti. Şehir ve kasabalardaki kesin sonuçları interaktif haritamızdan takip edin.

REKLAM

49,5 milyon Fransız seçmen Pazar günü erken genel seçimlerin ikinci turu için sandık başına gitti; bu, aşırı sağcı Ulusal Ralli'nin (RN) zaferiyle sonuçlanabilecek veya aylarca sürebilecek siyasi bir çıkmaza yol açabilecek.

Fransa'da merkez ve sol partiler, aşırı sağcı Marine Le Pen'in erken genel seçimlerin ilk turunu kazanmasının ardından birleşik bir cephe oluşturma mücadelesi veriyor.

Seçimin ikinci turuna doğru saat ilerlerken, etkileşimli haritalar gelişen siyasi manzaraya dair fikir verecek. Öte yandan son sonuçlar harita üzerinde görüntülenebiliyor.

Fransa, Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanırken ve milli futbol takımı EURO 2024 şampiyonasında yarı finale yükselirken, ülkede gerilim artıyor. Üstelik ülkede son yılların en kritik seçimlerinden biri yaşanıyor.

Seçim kampanyasına ırkçılık ve Yahudi karşıtlığının yanı sıra Rus siber saldırıları damgasını vurdu. Yaklaşık 50 adayın fiziksel saldırıya uğradığı bildirildi; bu, Fransa için çok alışılmadık bir durum.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin seçim günü “aşırı sol veya aşırı sağ”ın “düzensiz” hareketlerini önlemek için 30.000 polis memurunu görevlendireceğini söyledi.

Seçime ilişkin önemli gelişmeleri aşağıdaki canlı yorum sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Fransa'nın denizaşırı topraklarında Cumartesi günü sona eren oy verme işlemi, Pazar sabahı anakarada Türkiye saatiyle 09.00'da (06.00 GMT) başladı.

Erken genel seçimlerin ikinci turuna katılım yüksek oldu. Fransa İçişleri Bakanlığı'na göre, Pazar günü yerel saatle 17.00'de seçmen katılımı %59,7 oldu.

Öğle vakti olmasına rağmen katılım oldukça yüksekti.

Bakanlık Pazar günü yaptığı açıklamada “öğleye kadar katılım oranının” yüzde 26,6 olacağını duyurdu. Bu oran 1981'den bu yana en yüksek “öğle yemeğine katılım” düzeyi olarak kaydedildi.

Euronews size seçimlerle ilgili en son dakikaları ve haberleri getirecek.

Çıkış anketlerine dayalı ilk ulusal tahminlerin TSİ 20:00'de (17:00 GMT) yapılması bekleniyor.

Fransa gündemini kaçıranlar için kısa bir özet verelim:

Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) partisinin 28 yaşındaki lideri Jordan Bardella, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden kısa bir süre önce Başkan Emmanuel Macron'a erken seçim çağrısında bulundu.

Macron, AP seçimlerinde RN'nin rekor kazanmasından bir saat sonra, Elysée Sarayı'nda canlı yayında erken seçim yapma kararını açıkladı. Sandıklar kapandığında RN, oyların yüzde 32'sini alarak Macron'un partisi Rönesans'ın iki katı temsil oranına ulaşmıştı.

Seçmenlere “Mesajınızı dinledim ve cevapsız bırakmayacağım” diyen Macron, 2027 başkanlık seçimlerinde “iktidarın anahtarını aşırı sağa vermek istemediğini” vurguladı. Görev süresi bitene kadar başkanlık görevini sürdürecek.

30 Haziran seçimlerinin ilk turunda hiçbir parti, çoğunluğu temsil ettiği düşünülen TBMM'de 289 sayısına ulaşamadı. Aşırı sağcı RN, tahminin 3 puan gerisinde olmasına rağmen yüzde 33,1 oy alarak ilk turda birinci oldu. 2022 genel seçimlerinde oy oranı yüzde 17,3 olan aşırı sağ parti, 2 yılda oylarını neredeyse ikiye katladı.

REKLAM

İlk tur sonuçlarını değerlendiren Bardella, “tüm seçim bölgelerinde ezici bir çoğunluk” bulunduğunu hatırlatarak, 30 Haziran akşamı elde edilen sonuçların “açık bir kararın” ve “açık bir değişim arzusunun” kanıtı olduğunu belirtti. .

Bardella, seçmenleri “Beşinci Cumhuriyet tarihindeki en belirleyici oylardan biri” için “son bir umutsuz girişimde bulunmaya” çağırdı.

Macron'un Cumhuriyet için Hep Birlikte (Topluluk) ittifakı, 2022 seçimlerine benzer bir oy payı olan %21'in biraz altında oy aldı.

Sol partiler ilk turda nispeten güçlü bir performans sergiledi. Seçimlerin ardından Sosyalist Parti (PS), Fransız Komünist Partisi (PCF), çevreci Yeşiller Partisi (EELV) ve Jean-Luc Melenchon'un Esnek Olmayan Fransa Partisi'nin (LFI) oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NPF) 28 milletvekili aldı. Oyların yüzdesi, bir öncekini geride bırakıyor. NUPES ittifakının 2022'de elde ettiği %25,7'ye kıyasla hafif bir iyileşme gösterdi.

Jean-Luc Melenchon, 30 Haziran akşamı destekçilerine, aşırı sağcı Ulusal Birliğin parlamentoda çoğunluğu elde etmesini önlemek amacıyla partinin ikinci turda üç adayın yarıştığı sandalyelerdeki adaylarını geri çekeceğini duyurdu. Melenchon, sol seçmenlere Le Pen'in partisine “ne oy ne de fazladan sandalye” verilmesi yönünde net talimat verdiğini belirterek, “Ulusal Birlik Partisi'nin hiçbir yerde kazanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

REKLAM

İkinci tura kalan seçimler ise ilk turda olduğu gibi birden fazla parti ve birden fazla ittifak arasında gerçekleşecek. Ancak asıl odak noktası aşırı sağcı RN ve onun müttefikleri, dört ana sol partiden oluşan NPF, Macron'un Ensemble ittifakı ve muhafazakar cumhuriyetçiler olmalıdır.

Anketler, parti tarihinde bir ilk olacak şekilde yeni kurulan Ulusal Meclis'te RN partisinin en fazla sandalyeye sahip olacağını gösteriyor.

RN'nin Ulusal Meclis'te çoğunluğa eşit olan 289 sandalye kazanması durumunda Macron'un 28 yaşındaki Bardella'yı Fransa'nın yeni başbakanı olarak ataması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde Bardella yeni bir hükümet kurarak ülkeyi Macron'la birlikte yöneteceği “birlikte yaşama” dönemine girecek.

Öte yandan RN parlamentoda çoğunluğu elde edemese bile Macron'un Bardella'yı yeniden başbakan olarak ataması mümkün. Ancak çoğunluğa sahip olmayan yeni bir RN hükümetinin kurulması, güven oylaması sırasında düşebileceği için pek olası görünmüyor.

Üçüncü yol olarak Macron'un ılımlılarla koalisyon kurması ve merkez sol bir başbakan ataması gerekiyor.

REKLAM

Birlikte yaşama dönemi geçmişte de yaşandı

1986 ile 1988 yılları arasında, sosyalist Başkan François Mitterrand, o zamanlar Avrupalı ​​yanlısı olmayan sağcı neo-Gaullist Başbakan Jacques Chirac ile birlikte ülkeyi yönetiyordu.

Ancak iki liderin uluslararası ve Avrupa politikalarına ilişkin çatışan görüşlerine rağmen Fransa, o zamanki Avrupa Topluluğu ülkeleriyle işbirliği yaparak topluluk içinde tek bir pazar yaratmayı başardı.

Mitterrand, sonunda 1988 seçimlerinde rakibi Chirac'ı yendi, ancak daha sonra 1993'ten 1995'e kadar başka bir neo-Gaullist olan Edouard Balladur'a başkanlık etmek zorunda kaldı. Bir kez daha, başkan bir sosyalistti ve başbakan da muhafazakardı. Ancak siyasi konularda, özellikle de AB konusunda nadiren çatıştılar. Mitterrand'ın sağlık durumu kötüydü ve birlikte yaşamanın bu ikinci dönemi siyasi kariyerinin son günlerine denk geliyordu.

Bir arada yaşama sırasının Başkan Chirac'a geldiği 1997 ile 2002 yılları arasında, parlamentonun alt meclisinin taktiksel olarak dağıtılmasının ardından muhafazakar kamp ilk turda parlamento seçimlerini kaybetti.

Chirac cumhurbaşkanı olarak kaldı ve sosyalist Lionel Jospin, komünistlerin ve yeşillerin yer aldığı Çoğul Sol koalisyonla parlamentoda çoğunluğu elde ettikten sonra başbakan oldu.

REKLAM

İki figür çoğu zaman birbiriyle çelişiyordu. Aynı ülkenin cumhurbaşkanı ve başbakanının yuvarlak masa başında oturduğu bir tür toplantı olan AB Konseyi zirvelerine birlikte katılıyorlar. “Fransız” istisnası yarattı.

Özellikle dış politika ve Avrupa politikası konularında devlet başkanı ile hükümet başkanı arasında yetkilerin nasıl paylaşılacağına dair anayasal tartışmalar yaşandı ve tüm bunlar Chirac ile Jospin arasındaki seçim kampanyalarında sürekli kullanıldı.

Bununla birlikte, 1997 ile 2002 arasındaki bir arada yaşama, Birlik içinde tek para birimine geçişe, iki önemli AB anlaşmasının (1997'de Amsterdam ve 2000'de Nice) imzalanmasına ve AB tarihindeki en büyük genişlemenin başlamasına katkıda bulunmuştur. .

Anketler ne diyor?

İki tur arasında yapılan anketler, RN'nin 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te en fazla sandalyeyi alabileceğini gösteriyor. Ancak aynı zamanda anketler, aşırı sağ partinin Meclis'te çoğunluğu elde etmek için gereken 289 sandalyeye ulaşamayacağını ve tek başına iktidar olamayacağını da ortaya koyuyor.

Çoğunluğu kazanması halinde Macron, Fransa'da “birlikte yaşama” olarak bilinen alışılmadık bir düzenlemeyle iktidarı paylaşmak zorunda kalacak.

REKLAM

Bu durum başbakan ve cumhurbaşkanının partilerinin karşı karşıya gelmesiyle ortaya çıkıyor.

Diğer bir olasılık ise hiçbir partinin çoğunluğu elde edememesi ve parlamentonun kapalı kalmasıdır.

Bu, Macron'un merkez solla koalisyon görüşmeleri yapmasına veya hiçbir siyasi bağı olmayan bağımsız bilim adamlarından oluşan bir hükümet kurmasına yol açabilir.

Sonuçlar ne zaman paylaşılacak?

Anketler Fransa'nın büyükşehirlerinde yerel saatle 08.00'de açılacak, küçük kasabalarda 18.00'de, büyük şehirlerde ise 20.00'de kapanacak.

İlk çıkış anketlerinin kapanış saatiyle 20.00'de paylaşılması bekleniyor. Kısmi sonuçlara dayalı ilk ulusal düzeydeki tahminler kamuoyuna açıklanacak.

REKLAM

Oy sayımının hızla tamamlanıp Pazar akşamı geç saatlerde veya en geç Pazartesi sabahı tamamlanması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir