Lübnanlı yetkililer: İsrail’in Beyrut’a saldırısında en az 3 kişi öldü

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İki komşu ülke arasında topyekün savaş korkusu büyümeye devam ederken, patlayıcı çağrı cihazları ve telsizlerle yapılan uzaktan saldırıların yerini doğrudan hava saldırıları aldı.

REKLAM

Lübnanlı sağlık yetkilileri, İsrail’in Cuma günü Beyrut’a düzenlediği saldırıda en az üç kişinin öldüğünü ve bir düzineden fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

İsrail saldırısı, artan şiddet ve gerilim ortamında gerçekleştirildi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın bu hafta militan grubun üyelerine ait çağrı cihazlarına ve telsizlere yönelik kitlesel saldırının intikamını almayı beklediği bölgede gerilim yüksek.

Başkent Beyrut’un kalabalık güney banliyölerinde saldırının saat kaçta meydana geldiği henüz belli değil. Lübnan Sağlık Bakanlığı da kurbanların kimliklerine ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

İsrail ordusu Beyrut’ta “Hizbullah hedeflerine yönelik saldırı” düzenlediğini duyurdu. Daha fazla ayrıntı verilmedi.

Lübnan haber kanalları, ambulansların saldırı alanına akın ettiği sırada çöken bir binanın enkazından çıkarılan yaralıların görüntülerini yayınladı.

Beyrut merkezli Al-Mayadeen Televizyonu, insansız hava aracının (İHA) Dahiyeh olarak bilinen yoğun nüfuslu bölgeye çok sayıda füze fırlattığını bildirdi.

Saldırı, Hizbullah’ın İsrail’i 140 roketle vurmasının ardından geldi. İsrail ordusu, bu roketlerin üç dalga halinde geldiğini ve Lübnan sınırındaki harap bölgeleri hedef aldığını duyurdu.

Saldırıların ardından İsrail ordusu, Güney Lübnan’da Hizbullah’ın altyapısına yönelik bölgeleri vurduğunu bildirdi ancak hasara ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Hizbullah, Katyuşa roketleriyle sınırdaki birçok hava savunma üssünün yanı sıra ilk kez vurduğunu söylediği İsrail zırhlı tugay karargâhını da hedef aldıklarını söyledi.

İsrail ordusu; Golan Tepeleri, Safed ve Yukarı Celile’ye 120 füze fırlatıldığını, bir kısmının imha edildiğini, itfaiye ekiplerinin birçok bölgede yere düşen enkaz nedeniyle çıkan yangını söndürmeye çalıştığını söyledi.

Ordu, herhangi bir füzenin hedefleri vurup vurmadığını veya can kaybına yol açıp açmadığını söylemedi.

Ordu, Meron ve Netua bölgelerine 20 füzenin daha ateşlendiğini ve çoğunun açık alanlara düştüğünü, herhangi bir yaralanma bildirilmediğini söyledi.

Gerginlik devam ediyor

Hizbullah, roket saldırılarının, İsrail’i sorumlu tuttuğu binlerce çağrı cihazı ve telsizin patlamasına değil, İsrail’in güney Lübnan’daki köy ve evlere yönelik saldırılarına misilleme olduğunu söyledi.

Perşembe günü İsrail, ordusunun güney Lübnan’da “yüzlerce varil roketatar”ı vurduğunu ve bunların “yakın gelecekte İsrail topraklarına ateş açmak için kullanılmaya hazır” olduğunu söyledi.

Ordu ayrıca Golan Tepeleri ve İsrail’in kuzeyindeki bazı bölgelerde yaşayanlara halka açık toplantılardan kaçınmaları, hareketlerini en aza indirmeleri ve Cuma günü roket saldırısı beklentisiyle barınakların yakınında kalmaları emrini verdi.

REKLAM

Hizbullah ve İsrail, Hamas militanlarının İsrail ile Gazze arasındaki bariyeri aşıp İsrail’e girdiği 8 Ekim’den bu yana neredeyse her gün çatışmaya giriyor, ancak Cuma günkü roket saldırıları normalden daha ağırdı.

İsrail yakın zamanda güçlü bir savaş gücünü Lübnan sınırına kaydırdı.

Nasrallah Perşembe günü, üyelerinin iletişim cihazlarına bu hafta düzenlenen ve “ciddi bir darbe” olarak tanımladığı ölümcül sabotajın ardından İsrail’e yönelik saldırılara devam edeceğine söz verdi.

Lübnan’da Salı ve Çarşamba günü çağrı cihazları, telsizler ve diğer cihazların patlatıldığı saldırılarda en az 20 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı. İsrail saldırılardaki rolünü ne doğruladı ne de yalanladı.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir