Birçok kanser türü erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilmektedir. Ayrıca belirli yaşlarda teşhis edilen kanserler büyük riskler taşıyabilmekte ve tedavinin gidişatını değiştirebilmektedir. Amerikan Kanser Derneği'nin (ACS) yeni bir araştırmasına göre, Y ve X kuşaklarının 34 kanser türünden 17'sine yakalanma riski daha yüksek.
GENÇLERDE EN ÇOK HANGİ KANSER TÜRLERİNE YAKALANILIR?
The Lancet Public Health dergisinde yayınlanan araştırmada 23 milyon ABD'li hastanın sağlık verileri kullanıldı. 1920-1990 yılları arasında doğan ve 2000-2019 yılları arasında kanser tanısı alan bu hastalarda hangi kanser türlerinin ve hangi yaş gruplarında hangi kansere yakalanma olasılığının yüksek olduğunu belirlemeye çalıştık.
Araştırmacılar, X ve Y kuşağının lösemi, meme kanseri ve mide kanseri gibi kanserlere yakalanma riskinin 1955'ten sonra doğanlara göre daha yüksek olduğunu buldu. Gençlerin 34 kanser türünden 17'sine yakalanma riski daha yüksektir.
1990 veya sonrasında doğan Y kuşağının pankreas, böbrek veya ince bağırsak kanserine yakalanma olasılığı, 1955 yılında doğanlara kıyasla iki ila üç kat daha fazladır. Y Kuşağı'nda karaciğer ve safra kanseri riski de artar.
Yaşlılarda görülme sıklığı önemli ölçüde azalan meme kanseri, yumurtalık kanseri, rahim kanseri, testis kanseri ve anal kanser gibi dokuz kanser türü, genç kuşaklarda da artıyor.
Bu tümörlerden ölüm riski de artar. Araştırmacılar bunun genç nesillerin erken yaşlarda ve ergenlik döneminde kanserojenlere daha fazla maruz kalmasından kaynaklandığını düşünüyor.
Ek olarak, mevcut analizin bulguları, 50 yaşın altındaki kişilerde kanser oranlarının 30 yılda yaklaşık yüzde 80 arttığını ortaya koyan önceki çalışmaların bulgularını da genişletiyor.
Araştırmacılar, kanser oluşumunda yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı veya uyku bozuklukları gibi diğer faktörlerin de rol oynayabileceğini ancak bu faktörlerin hala tam olarak anlaşılamadığını söylüyor.